Bangladeš

Rulja napala stanovnike pretežno kršćanskog sela


Većinski kršćansko selo i njegove stanovnike na sjeveru Bangladeša, 9. studenoga, zbog spora u vezi sa zemljom napala je skupina od 50-ak naoružanih ljudi. Jedna je osoba ozlijeđena, a kapela i nekoliko domova su oštećeni.

Foto: Zastava Bangladeša i zemljopisni izgled zemlje

Foto: Zastava Bangladeša i zemljopisni izgled zemlje

Napad se dogodio u selu Ichhachhar, smještenom u okrugu Moulvibazar nekoliko sati nakon što je jedan musliman sudskim putem deložiran iz tog pretežno kršćanskog sela.

Prema International Christian Concernu (ICC) Rafiq Ali je izgubio pravnu bitku oko vlasništva nad zemljom u tom selu, a potom je sakupio 50-ak osoba koje su napale seljane, trgovinu mješovitom robom, domove kršćana i kapelu.

"Napadači su također bacali cigle i kamenje po seoskim kućama. Jedan je seljak ozlijeđen. Zahtijevamo pravdu za napad i kraj zlostavljanja", rekao je o. Joseph Gomes za ICC.

Policija je napravila zapisnik, ali za sada nema informacija o uhićenjima.

Inače, Ichhachhar pretežno čine etnički Khasi kršćani. Rafiq Ali je ilegalno zauzeo zemlju u vlasništvu lokalnog kršćanina i deložiran je nakon što je sud odlučio da je Ali zemlju pribavio koristeći lažne dokumente.

Bangladeš (bengalski: Bengalska zemlja; službeno: Gana Prajatantri Bangladesh; Narodna Republika Bangladeš), država je u južnoj Aziji (istočni dio Indijskoga poluotoka). Obuhvaća 147 570 km², a najveći dio Bangladeša zauzima aluvijalna močvarna nizina rijeka Gangesa, Brahmaputre (Jamuna) i Meghne.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Bangladešu živi 142 319 000 stanovnika. Ubraja se u najgušće naseljene zemlje Trećeg svijeta. Stanovnici su najvećim dijelom Bengalaci (97,7%) te pripadnici manjih plemenskih skupina (1,1%): Chakma (0,2%), Saontal (0,2%), Marma (0,1%) i dr. Po vjeri su muslimani (88,3%), hinduisti (10,5%), budisti (0,6%) te kršćani (0,3%)...

Ž.I., KT