Bartella

Sigurnosno vanredno stanje u Ninivskoj dolini

Dvije starije kršćanke opljačkane i pretučene


Pljačka i nasilje koje su dvije starije kršćanke pretrpjele u svome domu u Ninivskoj dolini, od naoružane grupe, postali su politički „slučaj“, koji je prouzrokovao kontroverze o nedostatku sigurnosti u ovoj iračkoj regiji.

Dvije kršćanke – majku i kćerku – pretukli su u ponedjeljak 13. svibnja, u njihovu domu u gradu Bartella, naoružani muškarci te opljačkali njihovo imanje, prenosi Agenzia Fides. Žene su trenutačno u bolnici s ozbiljnim ozljedama.

U međuvremenu, dan nakon ovoga nemilog događaja, policija je uhitila dvojicu osumnjičenih, koji su imali pravi arsenal oružja u kući: tri kalašnjikova, četiri bombe i sedam vojničkih noževa.

Ove informacije u lokalnim medijima nisu objavljene kao obična vijest o kriminalu.

Predstavnici kršćanskih organizacija kao što su Muna Yaku, profesor prava na Sveučilištu Salahaddin u Erbilu, povezuju premlaćivanje dviju žena s drugim radnjama zastrašivanja čiji je cilj uklanjanje ili zadržavanje kršćanskih obitelji izvan njihovih mjesta podrijetla, smještenih u Ninivskoj dolini, odakle su kršćani pobjegli u proljeće i ljeto 2014., kada je cijelo područje palo pod kontrolu terorista Islamske države (Daeš).

Snažni zahtjevi da se istraži ovaj kriminalni čin te da se identificiraju i kazne počinitelji također su došli i od Rayana al Kildania, prvog čovjeka Babilonskih brigada – političke skupine rođene kao naoružana milicija, koja je uvijek isticala svoju vlastitu oznaku milicije kršćana.

Ninivska je dolina bila u prošlosti područje etničkog i vjerskog suživota, gdje su suniti Arapi, kršćani, Kurdi, Šabaci i Jazidi živjeli zajedno. Mnoge manjinske skupine na tom području bile su prisiljene pobjeći kada je Daeš preuzeo kontrolu nad Mosulom.

U Bartellu se, unatoč pozivima crkvenih vođa te inicijativa solidarnosti i gospodarske potpore, vratilo manje od trećine od nekadašnjih 3 800 kršćanskih obitelji koje su pobjegle u vrijeme džihadističke okupacije.

KT