Sirijske crkve nose ožiljke rata


Nedavno izvješće Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR) navodi da bi broj oštećenih crkava širom Sirije od početka rata 2011. mogao biti 124. Neke od crkava terorističke skupine su koristile kao ciljeve za vježbe gađanja dok su druge jednostavno minirane ili pogođene granatama...

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Izvještaj pokazuje da su neke crkvene zgrade bile preuređene u vojna sjedišta, dok su druge oštećene bez dokaza o vojnim akcijama u njezinoj okolini. Predsjedavajući SNHR-a je u izvješću za Fox News primijetio, u svjetlu svog novog izvješća, da su sukobljene strane prekršile međunarodne zakone koji zabranjuju bilo kakva neprijateljska djela protiv vjerskih zdanja.

Rat "svih protiv mnogih" u Siriji traje više od osam godina. Ljudske žrtve su prevelike, a crkve, bazilike i katedrale stare stotine i desetine stotina godina uništene su ili teško oštećene.

Sirija, Irak i Južna Turska kao regije tisućama su godina doživjele rast i pad različitih kultura i carstava, ali ovaj je sukob, kao rat koji se vodi modernim oružjem, koštao više od onoga što je odmah očito: nestalo je povijesti.

Podsjetimo, kršćanstvo postoji u krajevima koje je sirijski građanski rat opustošio, gotovo sve vrijeme koliko postoje i temelji zapadne civilizacije, oko 2 000 godina.

Nažalost, osim srušenih crkava tu je i realnost da je mnoštvo sirijskih pravoslavnih i asirskih pravoslavnih obitelji napustilo područje, te ih je malo ostalo da se brinu o vjerskim zdanjima.

Iako priroda Crkve nije suštinski i nerazdvojivo povezana s bilo kojim fizičkim objektom ili zdanjem, ipak, zbog tradicije, kulturne i vjerske zaostavštine crkve na Bliskom Istoku trebaju biti obnovljene.

KT