Rim

Slabiji 30 kilograma, ali jak u duhu


O. Tom Uzhunnalil obratio se 16. rujna novinarima u Rimu. Govorio je o zatočeništvu te kazao kako su najbolje oružje protiv svakog neprijatelja – ljubav, molitva i oprost.

Trideset kilograma manje, oslabljenoga tijela, ali čudesne duhovne snage i velike umne bistrine. Takav se 16. rujna pred novinarima okupljenima u Centru Salesianum u Rimu pojavio pater Tom Uzhunnalil, indijski salezijanac i misionar, koji je 4. ožujka prošle godine bio otet u Jemenu, a oslobođen 12. rujna, javio je Radio Vatikan.

„O pojedinostima njegova oslobađanja nisu dani podaci jer ih ne poznajemo. Sigurno je da je do puštanja na slobodu došlo preko jednoga humanitarnog djelatnika koji je u vezi s Omanskim sultanatom“, objasnio je salezijanski poglavar don Ángel Fernández Artime.

Pater Tom je dugo govorio o svojemu zatočeništvu, ali je prije toga, vidljivo dirnut, uputio poseban bratski i prijateljski pozdrav skupini Misionarki ljubavi nazočnoj na tiskovnoj konferenciji. Upravo je sa sestrama svete Majke Terezije iz Kolkate radio u Jemenu, pružajući duhovnu pomoć, kada su u velikom terorističkom napadu ubijene četiri njihove sestre i još 12 osoba koje su radile u toj ustanovi.

„Daj mi milosti, Bože, da živim ovaj dan. Zahvaljivao sam Bogu za taj dan. Jučer je prošlo, sutra nije sigurno, stoga mi daj milosti živjeti ovaj dan“, molio je u zatočeništvu pater Tom navevši i kako su najbolje oružje protiv svakog neprijatelja – ljubav, molitva i oprost, navodi CNA.

„Uvijek sam molio za sve, za Papu, za ubijene sestre, za obitelj, za sve one za koje sam znao da mole za mene, ali i za otmičare“, rekao je pater Tom. Dodao je da nije nikada bio zlostavljan. „Otmičari su se pobrinuli također da mi daju lijekove koji su mi potrebni za dijabetes. Zahvaljujući tabletama koje sam imao na raspolaganju, a kojih je bilo 230, uspijevao sam brojati dane koji su prolazili“, otkrio je misionar koji je u zatočeništvu svakodnevno u sebi ponavljao euharistijsku molitvu.  

Prisjetio se premještanjâ tijekom 18 mjeseci zatočeništva, na tri različita mjesta koja, kako je rekao, ne bi mogao prepoznati. Na pitanje novinarâ koji bi, po njegovu mišljenju, mogli biti razlozi otmice, kazao je da ne zna i pretpostavio da bi možda to mogao biti novac. „Ima mnogo skupina koje čine takve stvari za novac... Ili zato što sam Indijac. Doista ne znam“, odgovorio je svećenik, prenio je Radio Vatikan.

Na pitanje je li se pokušavalo provoditi islamski prozelitizam prema njemu, navodi Radio Vatikan, odlučno i jasno odgovorio je niječno. Na kraju je izrazio želju za susretom s vrhovnom poglavaricom Misionarki ljubavi, zahvalio Bogu zato što se uvijek brinuo za njega, i ponovno istaknuo da želi i dalje služiti Gospodinu i biti poslušan Njegovoj volji, prenio je Radio Vatikan.

KT