Madrid

Španjolska će dopustiti marš feministica, dok ograničava bogoslužje


Dok su na snazi ograničenja prijevoza, okupljanja i bogoslužja, uslijed pandemije koronavirusa, španjolske će vlasti na Dan žena dopustiti marš feministica.

Različite feminističke organizacije već pozivaju na prosvjede u različitim dijelovima Španjolske 8. ožujka. U Madridu su odobreni marševi do 500 osoba, javila je CNA.

Ministrica zdravstva Carolina Darias već je govorila protiv marševa, rekavši kako „nema mjesta“ za njih, jer ih „epidemiološka situacija ne bi dopuštala niti ima smisla održavati te događaje“.

Međutim, Fernando Simón, ravnatelj Kriznoga stožera Španjolske vlade, založio se za feministička okupljanja i rekao kako su oni manje rizični od procesija Velikog tjedna.

U različitim autonomnim regionalnim upravama u Španjolskoj već su najavljena ograničenja za obrede Velikog tjedna i druge proslave vezane uz Crkvu, kao što su Sanfermine u Navarri, koje se ove godine neće održati.

Španjolska je do sada imala više od 3 milijuna potvrđenih slučajeva Covid-19 i više od 68 000 smrti povezanih s time. Tako na 100 000 ljudi dolazi 6 802 slučaja zaraze koronavirusom i 147 preminulih.

Prisjetit ćemo se da je u Bosni i Hercegovini viđena slična stvar prošle godine u svibnju kada je na misi za Bleiburške žrtve u sarajevskoj prvostolnici moglo sudjelovati tek 20-ak vjernika, dok je u središtu grada napravljen pravi komunistički dernek na kojemu se čak igralo i Kozaračko kolo.

KT