Stroge komunističke kazne prijetnja Crkvi u Kini


Kršćani u Kini suočeni su sa strogim kažnjavanjem zbog vjere. Službenici upadaju na crkvene sastanke, molitve zahtijevajući od vjernika da potpišu papire po kojima se odriču svoje vjere, potom otuđuju Biblije i križeve iz crkve...

U proteklom desetljeću ovaj se problem povećavao među vjernicima u Kini. Ipak, Crkva je nastavila rasti, a uz međunarodnu pomoć povećavao se i broj "neregistriranih crkvi", fenomena koji je poznat samo u Kini.

Ovo se sve promijenilo kada je u veljači 2018. predsjednik Xi Jinping revidirao neke propise, postroživši kazne za religijske aktivnosti i one koji ih podržavaju. Te regulative su prisilile crkve da zatvore svoja vrata, a to je dovelo i do zaplijene Biblija i križeva te ostalih vjerskih predmeta.

Upad policije na jedan pastoralni skup

Predstavnik Open Doors udruženja izjavio je da su kršćani u Kini "pod kušnjom i prijetnjom zanijekati svoju vjeru da bi izbjegli nevolje. Njihova vjera se testira i izaziva".

No, tu nije kraj. Kineske vlasti pokušavaju kazniti i širenje pastoralnih online mreža, nadgledajući digitalni svijet.

China Christian Daily izvješćuje da već postoje nacrti koji će „prvi u zemlji regulirati kršćanske digitalne servise za slanje poruka.“ Riječ je o projektu o kojemu je mogao samo sanjati tvorac knjige 1984. George Orwell. Naime kako je poznatu u tome remek-djelu država kontrolira sve aspekte ljudskoga života.

Prema predstavniku američke Komisije za Međunarodne religijske slobode, Tenzin Dorjeeu, "Vlada napada vjernike, uključujući kršćane, kao nikad prije". Dodao je da postoji veliki rizik od "diskriminacije, progona, pritvaranj,a ili prisilnih nestanaka, zatvaranja i čak mučenja. Nitko nije siguran..."

Ipak, bez obzira na sve to, Crkva ne gubi nadu. Jedan pastor je izjavio da „nikada nećemo prihvatiti nikakvu zabranu, ili kaznu nametnutu crkvama zbog vjere. Zbog evanđelja, nosit ćemo se sa svim gubicima- čak i gubitkom slobode, ili života“.

M.M/ KT