Svakoga dana 17 kršćana ubijeno u Nigeriji u prvoj polovici 2021.


Prema novoj studiji, procjenjuje se da je tijekom prvih 200 dana 2021. u Nigeriji ubijeno 3 462 kršćana, odnosno svakoga ih je dana stradalo po 17.

Kako piše ACI Africa, studija Međunarodnog društva za građanske slobode i vladavinu prava (Intersociety) u Onitshi, u istočnoj Nigeriji, pokazala je da brojka uključuje 10 svećenika i pastora koji su ubijeni između 1. siječnja i 18. srpnja.

„Broj bespomoćnih kršćana koje su nasmrt izmučili nigerijski islamistički džihadisti i njihovi suradnici u snagama sigurnosti u posljednjih 200 dana ... porastao je na čak 3 462, što je samo 68 smrti manje od ukupnog broja nigerijskih kršćana u 2020., koje je Svjetski popis progonjenih kršćana Open Doors procijenio na 3 530“, istaknuli su u studiji.

Ta je brojka druga najveća od 2014. kada je zabilježeno više od 5 000 ubojstava kršćana koje su počinili Boko Haram i stočari Fulani, napominje se u istraživanju.

Izvješće je pokazalo da je Boko Haram, jedna od najvećih afričkih islamističkih skupina, odgovoran za smrt više od 4 000 kršćana u 2014. Fulanski stočari, koji su se često sukobljavali s kršćanskim poljoprivrednicima oko ispaše, uzrokovali su dodatnih 1 229 smrtnih slučajeva te godine.

Od 2020. oteto 3 000 kršćana

“U našem posljednjem izvješću objavljenom 11. svibnja 2021., koje pokriva od siječnja do travnja 2021., otkrili smo da je najmanje 1 470 kršćana bilo do smrti mučeno, a u proteklih 80 dana – ili od 1. svibnja do 18. srpnja 2021. – izgubljena su ne manje od 1 992 kršćanska života“, navodi se u izvješću objavljenom 18. srpnja.

Intersociety je istraživačka skupina koja nadzire vjerske progone diljem Nigerije od 2010. godine.

Kao grupa za ljudska prava prikuplja informacije, među ostalim, putem kontakta sa žrtvama i očevicima, praćenja medija i intervjua.

Otkrili su da je 2 200 kršćana oteto u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja ove godine, a dodatnih 780 oteto je od 1. svibnja do 18. srpnja – ukupno 3 000 ljudi kidnapirano je od početka 2020.

Istražitelji su rekli da je najmanje troje od svakih 30 otetih kršćana vjerojatno preminulo u zatočeništvu, što ukazuje na to da je oko 300 otetih kršćana umrlo u prvoj polovici 2021.

Još 150 smrti također je dodano onomu što su istraživači nazivali „mračnim figurama“, a što znači smrti koje su se dogodile, ali nisu prijavljene.

Meta napada od siječnja 2021. bilo je i oko 300 crkava, rekli su istražitelji.

Napomenuli su da je država Taraba, na sjeveroistoku Nigerije, najteže pogođeno područje, s najmanje 70 crkava ugroženih ili napadnutih.

Napadi islamista uz blagoslov vlasti

Autori izvješća naveli su da je „duboko žalosno“ što su oni koji su odgovorni za antikršćanske napade nastavili izbjegavati pravdu, stvarajući osjećaj nekažnjivosti i dovodeći do ponovljenih zločina.

Prema organizaciji, Nigerijska vlada je potpuno ostavila preživjele i obitelji žrtava ubojstava.

„Snage sigurnosti zemlje toliko su petljale i činile ustupke da teško interveniraju kada su ugroženi kršćani u opasnosti od prijetnji ili napada, nego bi se pojavljivali tek nakon takvih napada kako bi uhitili i ukorili isto napadnuto stanovništvo“, navodi se u izvješću.

Dodaje se: „Na sjeveru džihadisti slobodno djeluju pod pokrićem i zaštitom snaga sigurnosti; otmice, ubijanja, pljačke, uništavanja ili spaljivanja te nasilno prevođenje u islam njihovih zarobljenih i nezaštićenih kršćana i njihovih domova i svetih bogomolja i mjesta učenja.“

„Ali iste sigurnosne snage s mržnjom i brutalno reagiraju krajnjom žestinom protiv kršćana s juga i sjevera optuženih za prekršaj ili povredu zakona“, dodali su.

Prema izvješću, za najveći broj ubojstava odgovorni su stočari Fulani, koji su u prvih 200 dana ove godine ubili približno 1 909 kršćana.

Slijedili su ih Boko Haram, Islamska država u provinciji Zapadna Afrika (ISWAP) i muslimanski banditi Fulani koji su zajedno ubili 1 063 kršćana.

Fulani koji ubijaju i muslimane

U izvješću se navodi da je nigerijska vojska, uz nigerijske policijske snage i druge grane oružanih snaga, odgovorna za 490 kršćanskih smrti.

„Muslimanski banditi Fulani, izvorno nastali u [sjeverozapadnoj] državi Zamfara 2011., zajedno su odgovorni za teror koji se provodi u kršćanskim dijelovima južne Kadune, Nigera, FCT [Federal Capital Territory], Nasarawe i Kogia“, navodi se u izvješću.

Razbojnici Fulani također su odgovorni za napade na autohtone muslimane Hausa u Zamfari, Katsini, Sokotu i Kebbiju.

U državi Kebbi, na sjeverozapadu Nigerije, muslimanski banditi Fulani ciljaju i ubijaju ili otimaju i kršćane i muslimane, tvrdeći da „autohtoni muslimani Hausa nisu pravi muslimani“, piše u izvješću.

Banditi također insceniraju ono što je Intersociety nazvao „žestokim džihadističkim napadima“ protiv svoje braće u vjeri muslimana u Zamfari, Katsini, Sokotu i muslimanskim područjima država Kaduna i Niger.

KT