Svećenik ubijen blizu Američko-meksičke granice


Tijelo vlč. Joséa Guadalupea Rivasa Saldañe (57) pronađeno je sa znakovima nasilja na rubu Tecatea, grada koji se nalazi na granici sa Sjedinjenim Državama u meksičkoj državi Baja California. Osumnjičenih za ubojstvo nema.

Vlč. Rivas Saldaña bio je župnik župe Svetog Jude Tadeja u Tecateu, 50-ak km istočno od Tijuane, i upravljao je migrantskom kućom Gospe od Guadalupea te je bio duhovnim asistentom lokalnog karizmatskog pokreta obnove.

Prema lokalnom tisku, kako prenosi CNA, tijelo svećenika pronađeno je s višestrukim udarcima ranije ovog tjedna na periferiji Tecate, zajedno s tijelom još jednog nepoznatog muškarca pretučenog do neprepoznatljivosti.

Svećenik je posljednji put viđen živ 15. svibnja. Prijavljen je njegov nestanak, a glavni državni odvjetnik započeo je istragu.

U izjavi od 18. svibnja, nadbiskupija Tijuane i nadbiskup Francisco Moreno Barrón molili su za „povratak pokojnog svećenika u Očevu kuću“.

Vlč. Rivas Saldaña služio je u nadbiskupiji Tijuana više od 25 godina. Rođen je 10. prosinca 1964. u Torreónu i bio je četvrti od 10 braće i sestara. Za svećenika ga je 29. listopada 1994. zaredio biskup Luis Morales Reyes iz Torreóna.

Animalpolitico je izvijestio da je „Baja California jedna od država s najvišom razinom nasilja u Meksiku. Tijekom prva tri mjeseca ove godine zabilježila je 593 ubojstva prvog stupnja, prema podacima Izvršnog tajništva Sustava nacionalne sigurnosti.“

Osim toga, procjenjuje se da su prve tri i pol godine sadašnje vladavine predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora bile najnasilnije zabilježeno razdoblje u povijesti Meksika, s više od 120 000 ubojstava.

U listopadu 2018. ubijen je još jedan svećenik nadbiskupije Tijuane. Tijelo oca Ímara Artura Orte, koji je bio župnikom župe Sv. Luja u Tijuani, pronađeno je u napuštenom automobilu s nekoliko prostrijelnih rana, nakon što je nekoliko dana njegovo ime bilo na popisu nestalih.

KT