Pakistan

Svjetina terorizirala kršćane zbog prašine koja je pala na muslimana


Rulja od 200-tinjak muslimana terorizirala je 80 kršćanskih obitelji u jednom pakistanskom selu. Lokalni izvještaji navode da je napad izazvao sitni spor između kršćanske mladeži koja je čistila crkvu i jednog muslimanskog prolaznika na koga je pala prašina.

Foto: Nakon napada policija je patrolirala selom

Foto: Nakon napada policija je patrolirala selom

Kako navodi International Christian Concern (ICC), 15. svibnja, rulja od 200-tinjak muslimana napala je kršćansku zajednicu sela Chak, smještenog u okrugu Okara u pakistanskoj provinciji Punjab. Napad je trajao pola sata, osam kršćana teško je ozlijeđeno, a 15 kršćanskih domova opustošeno.

"Bili su naoružani staklenim bocama, kamenjem, sjekirama, palicama i ciglama", rekla je Mangta Masih, te dodala: "Drugi su se stepenicama i preko krovova penjali u naše kuće te počeli lomiti interijer." "Molili smo da poštede žene, ali napad se nastavio. Kidali su pramenove hvatajući nas za kosu i izvlačeći nas jednu po jednu", rekla je podcrtavajući za ICC da su napadnute i mlade djevojke kojima je odjeća bila poderana.

Prema župniku katoličke crkve Sv. Tome o. Khalidu Mukhtaru napad je posljedica sitnog spora između nekoliko dječaka koji su čistili crkvu i muslimanskog stanodavca koji ih je optužio da su ga zasuli prašinom.

"Slabost administrativnog aparata potiče napade na vjerske manjine", rekao je otac Mukhtar za UCAN, a prenio je ICC, naglašavajući kako krivce obično brzo puste. "Religija se koristi za poravnavanje osobnih razmirica. Mještani se boje novog napada", dodao je o. Mukhtar.

Dan poslije, 16. svibnja, kršćani su se okupili u svojoj župnoj crkvi kako bi sabrali svjedočenja i predali prijavu u policiju. Zamjenik policijskog upravitelja posjetio je selo 16. svibnja i uvjeravao mještane da će biti podnesena krivična prijava.

Ž.I. KT