Mali

Talijanski misionar otet u rujnu 2018. još je živ


Talijanski misionar Pier Luigi Maccalli, kojega su džihadisti oteli 17. rujna 2018. još uvijek je živ. Dokaz tomu je kratki video od prije nekoliko dana nastao u sjevernom Maliju na kojemu se uz oca Maccallia nalazi još jedan zarobljeni Talijan, Nicola Chiacchio.

Foto: Avvenire

Foto: Avvenire

Za sada nepoznata džihadistička grupa posredno je kontaktirala talijanski list Avvenire koji je i objavio snimak. U uratku koji traje 24 sekunde nalaze se dvojica spomenutih talijanskih državljana. „Moje ime je Pier Luigi Maccalli, po nacionalnosti sam Talijan. Danas je 24. ožujka“, riječi su otetog misionara na početku snimka koji završava identifikacijom druge osobe: „Moje ime je Nicola Chiacchio.“

Preko anonimnog izvora Avvenire je došao do dokaza na kojemu su vide dvojica zatočenika. Maccalli s lijeve strane, sa zatamnjenim naočalama, uobičajenom gustom, sijedom bradom i odjećom. Pored njega se nalazi i Chiacchio, također odjeven i neobrijan.

Nakon dugo vremena pojavile su se prve informacije o dvojici zatočenika. Misionar Maccalli otet je u večernjim satima 17. rujna 2018. u misiji Bomoanga, oko 150 kilometara od nigerske prijestolnice Niamey. Od tada nije bilo vijesti o njegovoj sudbini. Chiacchio, o kome se malo zna, otet je prije nekoliko godina, vjerojatno u Maliju, dok je obilazio tu regiju kao turist.

Do sada nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu niti su otmičari izrekli svoje zahtjeve za puštanje oca Maccallija, barem ne do prikaza 24-sekundnog videa koji je posredno stigao do Avvenirea. Međutim, džihadistička skupina koja je neizravno kontaktirala spomenuti list nije se identificirala.

Svakako je ohrabrujuća vijest da su dvojica Talijana još uvijek živa. Stoga je prisutna i nada da će se uskoro naći na slobodi.

D. K., KT