Brazil

Tijekom pljačke svetišta ubijen svećenik


U subotu, 21. rujna, u glavnom gradu Brazila ubijen je 71-godišnji poljski svećenik Kazimierz Andrzej Wojno.

Prema prvim policijskim informacijama, koje je prenijela Agencija Fides, u subotu je, nakon večernje svete mise, šest muškaraca ušlo u svetište Gospe od zdravlja u Braziliji, te su za taoce uzeli oca Kazimierza i sakristana, koji je uspio pobjeći i obavijestiti policiju. Po dolasku, policija je u blizini crkve pronašla beživotno svećenikovo tijelo.

Počinitelji zlodjela iz svetišta su odnijeli dragocjeno liturgijsko posuđe. Prošloga je Uskrsa u toj istoj crkvi počinjena krađa, prilikom koje su otuđeni vjerski predmeti i posude s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Ubijeni je misionar rođen 3. veljače 1948. u malom mjestu na sjeveroistoku Poljske. Za svećenika je zaređen 1973. U rujnu 1983. otišao je u misije u Brazil, gdje je dugi niz godina bio župnik u svetištu Gospe od zdravlja u glavnom gradu te zemlje.

Pogrebni obredi održani su 23. rujna, a predvodio ih je nadbiskup Brazilije, kard. Sergio da Rocha. Nadbiskupija je u službenom priopćenju, objavljenom nakon pogibije oca Kazimierza, među ostalim, vjernicima uputila poziv na molitvu za dušu pokojnoga svećenika te za njegovu obitelj i župnu zajednicu.

KT