Tursko-armenska grupa za pomirenje ispitivana na sudu


Članove civilnog društva Anadolu Kültür (Anadolska kultura), koju je osnovao Osman Kavala, Ministarstvo trgovine Turske dovelo je na sud radi istrage o njihovom načinu registriranja.

Foto: Ilustracija bogatog kršćanskog naslijeđa u Turskoj

Foto: Ilustracija bogatog kršćanskog naslijeđa u Turskoj

Organizacija je osnovana 2002. s ciljem promicanja međukulturnog dijaloga i razumijevanja kroz umjetnost, koja je uključivala armensku kulturu i njezino povijesno kršćansko nasljeđe u Turskoj. Nedavno podignuta tužba aludira na probleme pri registraciji jer to udruženje djeluje kao neprofitna organizacija unatoč tome što je pravno tvrtka.

Optužbe su zapravo nastavak blaćenja imena i djela Osmana Kavale koji je i dalje u pritvoru od studenoga 2017. Prije zatvora Kavala je Anadolu Kültür koristio kao sredstvo za povećanje napora u postizanju pomirenja između Turaka i Armenaca.

Osman Kavala

International Christian Concern (ICC) navodi kako sustavno dovođenje u pitanje djelovanja ove organizacije nastavlja narativ o Armencima i kršćanima kao antiturskim elementima.

Osman Kavala (rođen 1957. u Parizu) turski je poslovni čovjek, branitelj potlačenih, filantrop i politički zatvorenik. Kavala podržava brojne organizacije civilnog društva od početka 1990. Osnivač je i predsjednik upravnog odbora Anadolu Kültür, neprofitne organizacije za umjetnost i kulturu sa sjedištem u Istanbulu. Dobitnik je brojnih nagrada kao što su 21. europska nagrada za arheološku baštinu Europskog udruženja arheologa te 17. nagrada Ayşenur Zarakolu za slobodu misli i izražavanja udruge za ljudska prava u Istanbulu.

Njegovo pritvaranje izazvalo je revolt međunarodne zajednice koja je tražila puštanje međutim on je godinama u pritvoru. Optužba pri uhićenju je glasila: "Pokušaji ukidanja, zamjene ili sprečavanja provedbe, silom i nasiljem, ustavnog poretka Republike Turske."

Nasrtaji na udruženje koje je on osnovao samo su nastavak kampanje protiv Armenaca te onih muslimana koji ih podržavaju.

Ž.I., KT