Eritreja

U Eritreji u opasnosti prisutnost kršćana


U Eritreji su posljednjih tjedana zatvorena 22 zdravstvena centra u vlasništvu redovničkih zajednica ili katoličkih biskupija. Još je osam katoličkih centara već bilo oduzeto 2017. i 2018., a zatvoren je i jedini institut za bogoslove i redovnice.

„Spriječili su nas da ponudimo ono malo što smo uspijevali dati, i to na mjestima na kojima se nitko nije brinuo o narodu, čak ni država. Ako nas vlasti primoraju da zatvorimo i škole, naši će svećenici i naše redovnice naći neki način za preživljavanje, ali što će narod učiniti“, pita se, u razgovoru sa Zakladom Pomoć Crkvi u nevolji, izvor informacije blizak Crkvi u Eritreji, koji je zbog sigurnosti želio ostati anoniman. „Sve se to događa u ravnodušju“, dodao je izvor te se upitao „Vidi li nas svijet? Ili Eritreju primijeti samo kada se govori o novim migrantima koji stižu na talijansku obalu?“

Dramatično stanje lokalne Crkve

Posljednjih su tjedana zatvorena 22 zdravstvena centra u vlasništvu redovničkih kongregacija ili katoličkih biskupija, u ime zakona iz 1995., na temelju kojega se država nameće kao jedini upravitelj socijalnih djelatnosti. K tomu treba dodati još osam centara oduzetih prošle i pretprošle godine. Kako će Vlada pružati te usluge kada u državnim bolnicama nedostaju oprema i odgovarajuća sredstva?

Katolička Crkva smeta vlastima jer je neovisni glas

„Drugačija je situacija Pravoslavne Crkve koja je prije više od 10 godina popustila i sve predala državi, te njezini svećenici primaju plaću od Vlade. Do toga je došlo 2006. kada je patrijarh Antonios stavljen u kućni pritvor, u kojemu se još uvijek nalazi, i zamijenjen patrijarhom kojega je izabrao režim. Isto su to pokušali učiniti s nama, katolicima, ali smo mi to odbili. Naša je Crkva jedini neovisni glas; zbog toga smetamo vlastima. Ali, ako uklonimo svoju prisutnost, tko će misliti na eritrejski narod“, upitao je izvor blizak Crkvi u Eritreji, prenosi vatican.news.

KT