U katoličkoj župi Svete Obitelji podmetnut požar


Crkva Svete Obitelji te župna kuća u gradu Derryju (Sjeverna Irska) oštećeni su nakon što su nepoznati počinitelji podmetnuli požar. Napad se dogodio u prošli petak, 24. svibnja navečer, iza 22 sata.

Foto: Google maps (via Crux); Twitter

Foto: Google maps (via Crux); Twitter

Nadzorne kamere pokazale su kako su za njega odgovorne dvije mlađe muške osobe, no policija još uvijek traga za njima, piše BBC. Župnik, otac Paddy O’Kane, u vrijeme požara bio je u kućnoj posjeti bolesniku kad je vidio fotografiju župe u plamenu. Isprva je mislio kako se radi o fotomontaži.

“Mislio sam da se zafrkavaju sa mnom”, izjavio je otac O’Kane, no potom je vidio dim iz smjera u kojem se nalazi crkva.

“Ne razumijem što se događa u glavama ljudi da žele drugima nanositi štetu i zbog toga se dobro osjećaju. Više mi je žao njih. Mora biti nešto doista loše u njihovim životima kada čine ovakve stvari”, istaknuo je župnik, kako prenosi Bitno.net.

Derry je drugi najveći grad u Sjevernoj Irskoj, a nalazi se u blizini granice s Irskom te ima katoličku većinu. U prošlosti je, kako piše Crux, često bio mjesto sektaškog nasilja između republikanaca i unionista tj. onih koji žele ujedinjenje s Irskom (pretežito katolici) te onih privrženih Londonu (pretežito protestanti).

Upravo je u Derryju prije mjesec dana ubijena novinarka Lyra McKee dok je pokušavala izvještavati o sukobu sjevernoirske policije i republikanaca u tom gradu.

McKee je ubijena metkom namijenjenom policajcima, upućenim iz oružja Nove IRA-a, frakcije Irske republikanske armije koja ne priznaje primirje između republikanaca i unionista koje u Sjevernoj Irskoj vlada od 1998. i tada potpisanog Sporazuma na Veliki petak.

Neki su upravo u ubojstvu novinarke vidjeli zlokobnu najavu novog vala sektaškog nasilja koje je Sjevernom Irskom vladalo u prošlom stoljeću.

Podsjećamo i kako je na uskrsno jutro vandalizirana katolička crkva Presvetog srca u Ballyclareu, gradiću udaljenom oko 15 kilometara od Belfasta. Policija je nedugo nakon toga uhitila muškarca koji je po zidu crkve prosuo kantu bijele boje.

I katolički i protestantski politički predstavnici osudili su nasilje i paljenje crkve u Derryju.

KT