Niger

U Mardiju zapaljena protestantska crkva


U Nigeru protestantske crkve među najugroženijima, potom muslimani koji su se obratili na kršćanstvo.

U noći između 15. i 16. lipnja, u Maradiju, u Nigeru, skupina koja je prosvjedovala protiv uhićenja važnog mjesnog imama, zapalila je jednu protestantsku crkvu. To nasilje pribraja se trima napadima na katoličku crkvu u Dolbelu. Nekoliko nepoznatih osoba 13. lipnja napalo je katoličku crkvu i ranilo župnika, prenosi Vatican News.

Osim toga, nedavno se proširio glas da kršćane tog područja Srednje Afrike ugrožava Boko Haram kako bi ga napustili. Monsinjor Antony Coudjofio, generalni vikar nadbiskupije Niamey, u razgovoru za katoličku tiskovnu agenciju FIDES, opovrgao je da je u tijeku odlazak kršćana, međutim, potvrdio je stalnu nesigurnost.

Kršćani se nalaze osobito na jugu zemlje – protumačio je Luciano Ardesi docent sociologije i predsjednik Nacionalne udruge solidarnosti s narodom Sahrawi. Kao što se vidi iz posljednjeg napada, protestantske su crkve među najugroženijima. Osim njih među najugroženijima su i muslimani koji su se obratili na kršćanstvo.

Teroristička skupina Boko Haram koja je osnovana u Nigeriji, proširila se i na susjedne zemlje kao što je Niger. Financira se trgovinom oružja i krijumčarenjem. Te dvije pojave i terorizam međusobno se podupiru. Tu su i zaljevske zemlje koje financiraju tu organizaciju, te druge islamske udruge koje su u zemlju dovele radikalniji islam, to jest onaj vehabijski.

Koliko god Vlada jamčila slobodu bogoštovlja i uspostavila dobar odnos s Katoličkom Crkvom kao i sa stanovništvom, pravi je problem prisutnost muslimanskih fundamentalističkih skupina koje podrivaju stabilnost te zemlje – zaključio je profesor Ardesi.

KT