U Meksiku ubijen svećenik


33-godišnji svećenik vlč. Juan Miguel Contreras García ubijen je 20. travnja na kraju misnog slavlja u župi sv. Pija Pietrelcine u Tlajomulcu u državi Jalisco, prenosi portal Vatican News.

Lokalni izvori izvješćuju kako je ubojstvu prethodio upad komandosa u crkvu. Neki župljani također su otkrili da je svećenik zamjenjivao drugog svećenika koji je primao prijetnje smrću.

Meksička biskupska konferencija izrazila je, u priopćenju objavljenom u povodu ubojstva, zaprepaštenost i tugu.

"Upućujemo hitni apel za izgrađivanje kulture mira i pomirenja. Ti događaji, koji su za svaku osudu, sve nas pozivaju na mnogo dublje i iskreno obraćenje", priopćeno je. Biskupi traže od mjerodavnih vlasti da rasvijetle ovo ubojstvo i počinitelje privedu pravdi, a od počinitelja toga nasilja traže ne samo da polože oružje, nego i odbace "mržnju, ogorčenje, osvetu i sve destruktivne osjećaje".

U državi Jalisco, razdiranoj ratom među narko-kartelima koji pogađa također druga područja zemlje, vode se sukobit između kartelâ Sinaloa i Jalisco Nueva Generación. U Meksiku svećenici, novinari i aktivisti za ljudska prava sve češće postaju žrtve napada kriminalnih skupina. Prošle je srijede nedaleko od glavnoga grada Meksika Ciudad de Méxica ubijen još jedan svećenik: otac Rubén Alcántara Díaz iz biskupije Izcalli. Centar Católico Multimedial izvijestio je da su u Meksiku tijekom šestogodišnjeg predsjedništva Enriquea Peñe Nieta ubijena 23 svećenika.

Portal Vatican News prenio je i dirljivo svjedočanstvo vlč. Juana Miguela Contrerasa Garcíje o svom pozivu koje je dao kao đakon u sjemeništu u Guadalajari. „Gospodin", rekao je, "svrnuo je na mene svoj milosrdni pogled i izabrao me. Za mene svećeništvo znači ispuniti svijet svjetlom."

KT / IKA