DR Kongo

U Velikom tjednu najmanje 11 ubijenih


Iz DR Kongo i dalje dolaze poražavajuće vijesti o stradanjima, a najnovije prenosi Radio Vatikan.

„U ovom su nas Velikom tjednu iznenadila krvoprolića“, istaknuo je u uskrsnoj poruci mons. Meschisédech Sikuli Paluku, biskup Butembo-Benija u Demokratskoj Republici Kongo. Napadači su, govore najnovija izvješća, vatrenim oružjem i mačetama ubili najmanje 11 osoba, među kojima i jednu 80-godišnju ženu i 9-godišnjeg dječaka. „Zločinci su oteli nekoliko osoba i opljačkali kuće“, naveo je biskup dodavši kako se još se ništa ne zna o najmanje petoro djece.

„Gerila je u Kongu, a posebno u pokrajini Nord Kivu, već postala normalna stvar“, istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan don Giovanni Piumatti koji se trenutačno nalazi u Kongu, a misionar je u Africi već više od 47 godina. „Taj bezbrojni napad za nas nije ništa novo ili izvanredno, jer je riječ o užasu koji traje već godinama“, objasnio je misionar.

Napadnuto je više selā i župā, a posebno stanovnici župe Naše Gospe Fatimske u Kabashi, koji su bili primorani na bijeg zbog sukobā između regularne kongoanske vojske i militantne skupine Mai Mai.

Mnogo je, naime, vojnih čimbenika na tom području Konga. Unatoč nazočnosti vojske i mirovne misije Ujedinjenih naroda (MONUSCO), nižu se teroristički napadi i nasilje, ponajviše zbog sukoba sa skupinom Mai Mai i s militantima naoružane skupine nazvane Savez demokratskih snaga (ADF – Allied Democratic Forces).

Skupina Mai Mai je povijesna oružana snaga koju vode gospodari rata, plemenski starci i seoski poglavari dok su u Savezu demokratskih snaga ratnici ugandskoga podrijetla koji već godinama žive na prostoru pokrajine Nord Kivu i kojima lokalne vlasti pripisuju veći dio napadā.

Prema riječima don Piumattija, tim je vojnim skupinama, ali i dijelu međunarodne zajednice, u interesu da Kongom vlada kaos, jer takvo eksplozivno ozračje odgovara onima koji žele odnijeti dragocjene materijale kojim ta zemlja obiluje, kao što je građevno drvo, kobalt, koltan i zlato, prenosi Radio Vatikan.

KT