San Salvador

Ubijen svećenik, Crkva traži istinu i pravdu


Biskupija Santiago de Maria u Salvadoru zatražila je pravdu nakon ubojstva svećenika Waltera Osmira Vasqueza koje se dogodilo na Veliki četvrtak.

"Pravda se mora postići nasuprot takvom svetogrđu", stoji u priopćenju biskupije koja je osudila nasilje svake vrste, osobito u Velikom tjednu, te podsjetila da je o. Walter Osmir Vasquez samo nekoliko sati prije ubojstva slavio sedmu obljetnicu svećeničkog ređenja, javio je Radio Vatikan.

Zahtjev za razjašnjenje okolnosti uputila je i nadbiskupija San Salvador koja je izrazila svoju solidarnost s biskupijom Santiago de Maria. O. Walter rođen je 1987., zaređen je za svećenika 2010. Tijekom Velikog tjedna bio je poslan slaviti Sveto trodnevlje u svoj rodni grad Lolotique. Na Veliki četvrtak navečer, nakon što je služio misu i uputio se na drugo slavlje, svećenika je, posvjedočile su tri osobe iz njegove pratnje, presrela skupina naoružanih ljudi, opljačkala ga i ubila.

Motiv ubojstva još je nepoznat, a mjesne vlasti sumnjaju da su ubojstvo počinile kriminalne bande koje vladaju periferijama Salvadora. Po stopi od 60 ubojstava na 100 000 stanovnika, to je najopasnija zemlja na svijetu. Takozvane bande maras nazivaju „mafijom siromašnih", jer djeluju na najzapuštenijim područjima, iznuđuju novac od malih poduzeća i pod kontrolom su meksičkih kartela.

Svećenici koji služe na tom području jedina su potpora stanovništvu. Njima se obraćaju oni koji ne mogu bandama platiti tražene iznose, zatim majke mladića članova bande ili mladi koji odbijaju ući u bandu. Istok zemlje, gdje je djelovao o. Walter, najopasniji je upravo zbog tih bandi, a djelovanje svećenika u korist najslabijih smeta kriminalnim skupinama, prenosi Radio Vatikan.

KT