Dvojica kardinala u Šri Lanki:

Ubijeni u terorističkim napadima su mučenici


“Ubijeni u kršćanskim crkvama su dali svoje živote moleći da se zaustavi nasilje u Božje ime”, izjavili su kardinali Malcom Ranjith i Gualtiero Bassetti.

Foto: Facebook/Twitter

Foto: Facebook/Twitter

Dvojica kardinala su ubijene u terorističkim napadima u Šri Lanki, koji su se dogodili ovoga Uskrsa, nazvali mučenicima, donosi UCANews. Kardinal Malcom Ranjith i kardinal Gualtiero Bassetti su izjavili kako su oni ubijeni zbog svojih uvjerenja.

“Naša braća i sestre su ubijeni zbog vjere”, izjavio je kardinal Ranjith na susretu bolesnika u Bazilici Naše Gospe od Šri Lanke koja se nalazi u Tewatti, 20 kilometara sjeverno od Colomba.

Cardinal Bassetti, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, dodao je kako su sve žrtve bombardiranja mučenici. “Kardinal Bassetti je obećao da će na susretu s papom Franjom, koji bi se trebao održati 3. rujna, razgovarati o njihovom mučeništvu”, izjavio je kardinal Ranjith. Dodao je kako još nije poznato tko stoji iza napada, ali i kako su poznati njegovi zahtjevi prema vladi Šri Lanke.

Na susretu bolesnika je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika. Među njima su bili i rođaci ubijenih katoličkih vjernika. Samantha Fernando je izjavila kako su ubijeni u kršćanskim crkvama dali svoje živote moleći da se zaustavi nasilje u Božje ime. “Ubojstva vjernika predstavljaju mučeničku smrt, a ovih dana kršćani svjedoče vjerskom progonu diljem svijeta”, smatra Fernando.

Katolici u toj zemlji traže nepristrano povjerenstvo, koje će biti sastavljeno od svih stranaka koje istražuju napade, ali vlada još nije odgovorila na njihov zahtjev.

Uskršnji napad na crkvu sv. Ante i nekoliko hotela na Šri Lanci, odnio je 259 života. Istragu zločina, za koji su optužene domaće islamističke snage, moguće povezane s ISIL-om, od početka prate kontroverze.

Naime, u javnost su procurile informacije kako su šrilankanske vlasti ignorirale informacije o mogućem terorističkom djelovanju koje su im prije napada ustupile indijske obavještajne službe. Slučaj je rezultirao uhićenjem nekoliko visokih vladinih dužnosnika.

Kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba, izjavio je krajem srpnja kako se neće sastati s kandidatima za predsjedničke izbore dok se ne objave rezultati istrage o terorističkim napadima koji su prošlog Uskrsa odnijeli stotine života.

KT