Niger

Ubijeno više desetaka civila u Nigeru


U Nigeru gdje je u prosincu održan prvi krug predsjedničkih izbora, u jugozapadnoj pokrajini Tillabéri, pustinjskom dijelu između Malija i Burkine Faso, džihadisti su 2. siječnja napali dva sela.

Foto: dw.com

Foto: dw.com

Riječ je o zabačenim selima Tchoma Bangou i Zaroumdareye gdje su usred bijela dana naoružani muškarci na stotinjak motocikala, pristiglih iz Malija, ubili na desetke ljudi progoneći ih dok su bježali u svoje domove. Važno je napomenuti kako su motocikli upravo iz sigurnosnih razloga zabranjeni u ovoj pokrajini. Napadači su posijali teror koji godinama prati trgovinu ljudima, oružjem i drogom između Malija, Nigera i Burkine Faso.

Luca Mainoldi, odgovoran za Afriku iz agencije Fides, u razgovoru za Vatican News najprije je istaknuo kako je izborno razdoblje za teroriste čimbenik pojačavanja njihovih nedjela, te podsjetio da je to i područje na kojem se zbrajaju stari i novi interesi. Osobito se osvrnuo na teritorijalne veze između Malija, Nigera i Burkine Faso te podsjetio da nisu predaleko ni pobune u Kamerunu ili nasilje u Srednjoafričkoj Republici. „Protagonisti nasilja, koje se nažalost ponavlja na tim područjima, mjesne su naoružane skupine koje su na razne načine povezane s međunarodnim grupama. Naime, riječ je o širokom području na kojem terorizam upravlja krijumčarenjem s lokalnim interesima, no to se preklapa s planom geopolitičkih interesa u koje također ulaze dinamike vanjskih sila“, objasnio je Mainoldi.

Također, podsjetio je kako su politička nestabilnost i sukob u Maliju imali posljedice u drugim zemljama, kao da se nasilje koje je na određeni način obuzdala francuska intervencija „prelilo“ na okolna područja. „Važno je prisjetiti se i Gadafija koji je, na svoj način, održavao određenu ravnotežu, pa i obećavajući, ovisno o prilikama, oružje ili neku pomoć. Može se raspravljati o njegovoj ulozi, ali njegov je odlazak sa scene bez sumnje dodatno pridonio nestabilnosti sjeverne Afrike i Sahela“, poručio je novinar Fidesa.

Dodajmo kako prema procjenama Ujedinjenih naroda tijekom 2019. u terorističkim je napadima ubijeno oko 4 000 osoba, a nasilje je rašireno kao i politička nestabilnost te loši životni uvjeti.

J.P., KT