Ubojstvo protestantskog pastora u Indiji


O. Sultan Masih, pastor u pentakostalnoj Crkvi hrama Gospodnjeg, ubijen je, 16. srpnja, ispred crkve u jednom selu pored grada Ludhiana koji se nalazi na sjeveru Indije.

Nepoznati napadači su iznenada došli na motoru i ispalili nekoliko hitaca iz pištolja u o. Masiha. Svećenik je ubijen ispred crkve u kojoj je pastoralno djelovao, a usmrćen je za vrijeme telefonskog razgovora na mobitelu. Iza njega je ostala udovica s dvoje djece.

"Ovaj zločin je duboko uznemirio i ranio kršćansku zajednicu", rekao je Sajan K George, predsjednik Globalnog vijeća indijskih kršćana.

To je razmišljanje potvrdio i mons. Franco Mulakkal, biskup u Jalandharu koji je dodao kako su ubojice znale da pucaju na svećenika što im je i bio cilj. Ranije su hinduistički ekstremisti pravili probleme oko o. Masihove crkve.

Policija i nakon tri dana tapka u mraku i nemaju nikakve naznake tko bi mogao biti počinitelj.

O. Masih je bio pastorom u malom mjestu Slem Tabri koje se nalazi u blizini Ludhiane. Oni koji su ga poznavali novinarima su rekli kako nije imao neprijatelja niti prijetnji.

Dan poslije ubojstva rodbina i prijatelji su blokirali važnu prometnicu Ludhiana-Jalandhar zahtijevajući temeljitu istragu i odbijajući obaviti pokop dok se ne doznaju sve činjenice. Napetosti su završene nakon tri sata blokade, a prema iskazima svjedoka policija je pojačala nadzor u blizini crkava i čitavoj pokrajini.

Država je ponudila Masihovoj udovici pomoć od 7 800 američkih dolara te su njezinoj djeci, kćerki i sinu, ponudili poslove pri policiji kako bi mogli preživjeti.

KT