Pakistan

Uhićen mladi kršćanin zbog navodnog bogohuljenja


Sunny Waqas, mladi kršćanin, igrač kriketa, uhićen je u Pakistanu zbog optužbe za bogohuljenje koje se u toj azijskoj zemlji kažnjava smrtnom kaznom.

Navodne uvrede protiv islama već su tijekom proteklih godina izazvale nasilne reakcije radikala. Prema izvještavanju katoličke tiskovne agencije AsiaNews, slučaj se dogodio 29. lipnja u Bahawalnagaru, u pokrajini Punjab. Devetnaestogodišnjak je okrivljen za posjedovanje uvredljivih komentara u odnosu na proroka Muhameda, no zapravo, optužio ga je susjed musliman koji je bio na njega ljut zbog svađe oko utakmice kriketa. Policija je izjavila kako je u mladićevoj torbi pronašla letke i drugi bogohulni materijal.

Mladićev otac, Mushtaq Masih, posvjedočio je kako je Sunny izvrstan student i oduševljen kriketom, uživa u tom sportu u slobodno vrijeme, a prije nekoliko dana posvađao se s nekoliko igrača muslimana, među kojima i s Bilalom Ahmadom koji ga je potom optužio. Majka je napomenula kako njihov sin ima mnogo prijatelja muslimana, te nikada ne bi napravio nešto što vrijeđa vjerske osjećaje drugih. Poslušan je mladić i vrlo osjetljiv na pitanja koja se odnose na vjeru i religije, prenosi Vatican News.

Kako izvještavaju drugi izvori, zbog istog je razloga uhićen još jedan mladić, 17-godišnji Noman Asghar. „Riječ je o drugom primjeru zloupotrebe zakona o bogohuljenju kako bi se uredili osobni računi protiv kršćana“, istaknuo je Yousaf Gill, ravnatelj humanitarne organizacije za razvoj i promicanje ljudskih prava, Umeed Partnership Pakistan.

U međuvremenu je Nazir Masih, kršćanin koji je također bio optužen za bogohuljenje, nakon pet godina zatvora u Lahoreu, oslobođen. Optužbe protiv njega podignute su jer je podijelio biblijsku priču s prijateljem, gradskim brijačem koji ga je potom prijavio policiji zbog uvreda Kur'ana. Kada je Masih uhićen, radio je više od 20 godina kao čistač u školi za slijepu djecu i bio je dobro poznat mjesnoj zajednici.

KT