Umirovljeni kardinal Zen bez putovnice čeka suđenje


Kardinal Joseph Zen Ze-kiun (90), umirovljeni nadbiskup Hong Konga, bio je uhićen 11. svibnja s nekoliko demokratskih aktivista zbog optužbi za "dosluh s inozemstvom". Sada je bez putovnice i čeka sudski proces.

Kardinal Zen priveden je u policijsku postaju Chai Wan te je ispitan zbog "svoje umiješanosti u raspušteni humanitarni fond za prosvjednike uključene u prodemokratske aktivnosti". Još su uhićeni odvjetnica Margaret Ng, aktivistica i pjevačica Denise Ho, bivši zakonodavac Cyd Ho, koji je već bio u zatvoru zbog ilegalnog okupljanja te akademik Hui Po-keung.

Oni i kardinal Zen morali su predati svoje putne isprave prije nego što su pušteni.

Uhićena četvorka su bili povjerenici Fonda za humanitarnu pomoć 612 koji je pomogao u pokrivanju pravnih i medicinskih troškova za prosvjednike koji su uhićeni tijekom prodemokratskog pokreta od 2019. Vlada je, međutim, rekla da fond podržava nasilje.

Njihova uhićenja uslijedila su tri dana nakon izbora u Hong Kongu kada je bivši policajac i šef sigurnosti John Lee bio jedini kandidat. On je obećao "ojačati nacionalnu sigurnost i olakšati veću integraciju grada s komunističkom Kinom".

Jedan od svećenika iz Hong Konga, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je International Christian Concernu (ICC) da je umirovljeni kardinal Joseph Zen Ze-Kiun prvi katolički kardinal uhićen na kineskom tlu u posljednjih nekoliko desetljeća: "Podsjeća nas na herojskog šangajskog kardinala Kunga koji je uhićen 1955. Jako nam je žao što se to dogodilo i molimo da mu Bog da milost i snagu da nastavi svoju bitku za vjersku slobodu i demokraciju."

Kardinal Zen poznat je po tome što je uporni zagovornik vjerske slobode i demokracije. Rodom iz Šangaja, on često poziva na demokraciju i kritizira Kinu zbog ugnjetavanja pučanstva, osobito onih iz podzemne katoličke zajednice. Također, kritizirao je kinesko-vatikanski sporazum iz 2018. koji je kineskim vlastima dao veći utjecaj na imenovanja biskupa. Njegov stav otvoreno protiv Komunističke partije Kine i podrška prodemokratskim aktivistima učinili su ga lakom metom. Nazvan je "lažnim prorokom", a imao je prijetnje dok se pripremao slaviti misu u spomen na žrtve masakra na Tiananmenu.

"Erozija slobode u svim aspektima u Hong Kongu je vrlo zabrinjavajuća jer se sve veći broj boraca za slobodu uhićuje i zatvara zbog izmišljenih optužbi", rekla je Gina Goh, regionalna menadžerica ICC-a za jugoistočnu Aziju i dodala: "Ako 90-godišnji i poštovani kardinal nije mogao biti pošteđen, to ukazuje da će pravni sustav i dalje biti zloupotrebljavan kako bi vlast uhvatila svakoga u Hong Kongu za koga smatraju da predstavlja prijetnju gradu. Vatikan i svijet trebaju dići glas i stati uz kardinala."

Inače,  kard. Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret, koji se usprotivio zakonu iz 2020. koji je pod izlikom suradnje s inozemnim silama ograničio građanske slobode, sada je i sam postao žrtvom tog zakona.

Ž.I., KT