Vojska upada u katoličke institucije u Mianmaru


Dana 22. studenoga, mianmarska vojna hunta, poznata kao Tatmadaw, upala je u katedralu, biskupovu kuću i crkvenu kliniku u katoličkoj državi Kayah u Mianmaru.

Više od 200 vojnika i policajaca upali su u katedralu Krista Kralja u Loikawu, glavnom gradu države Kayah, kao i na kliniku te biskupov stan. U klinici je Tatmadaw istjerao 40 pacijenata te uhitio 18 zdravstvenih radnika, uključujući liječnike, medicinske sestre, farmaceute i volontere. Uklonili su i evidenciju medicinske opreme.

Tijekom racija Tatmadaw je ljudima uskratio pristup katedrali blokirajući ceste koje vode do stolnice. Neimenovani crkveni dužnosnik komentirao je raciju rekavši: "Jedna skupina za drugom provjeravala je i pretraživala zgrade uključujući i biskupovu kuću najmanje tri puta."

Preč. Francis Soe Naing, kancelar biskupije Loikaw, naglasio je da Crkva radi samo na humanitarnom i karitativnom planu i dodaje kako nisu uključeni ni u kakva nedjela te stoga svećenici i narod nisu svjesni što su vojnici tražili u katedrali, javlja ICC.

Ovo nije prvi put da se u biskupiji Loikaw događaju pretresi i uhićenja. Otkako se dogodio vojni puč 1. veljače najmanje 10 župa u biskupiji već je teško pogođeno sukobom koji je raselio više od 100 000 ljudi. Uz to, topničkom vatrom oštećeno je više od pet katoličkih crkava u biskupiji. Sukob je imao posebno intenzivan utjecaj na pretežno kršćanske regije u kojima žive narodi Kayah, Chin i Kachin, što je rezultiralo napadima i racijama na crkve. Država Kayah posebno je uporište katoličanstva, s populacijom od 90 000 katolika što čini više od pola populacije.

Ž.I., KT