Egipat

Zatvoreno najmanje 58 kršćanskih crkvi


Prema odredbi egipatskih vlasti u ovoj zemlji, u posljednjih nekoliko mjeseci, zatvoreno je gotovo 60 kršćanskih crkvi.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Međunarodno društvo za ugrožene ljude predbacuje egipatskim vlastima da proizvoljno ograničava vjersku slobodu koptskih kršćana, prenosi Vatikanski radio. Tako su u posljednjih nekoliko mjeseci vlasti naložile zatvaranje najmanje 58 kršćanski crkvi i to „iz sigurnosnih razloga“. Spomenuta nevladina organizacija govori o „snažnom napadu na vjersku slobodu“ koptskih kršćana koji su manjina u većinskom muslimanskom Egiptu.

 

Prema informacijama Društva, mnoge zatvorene crkve nalaze se u selima u sjevernom Egiptu, koja naseljavaju Kopti. Muslimani iz susjednih naselja prosvjedovali su protiv crkvi, a sigurnosne snage navodno ne mogu učinkovito štititi crkve od terorističkih napada. Ova organizacija izvještava kako su od 2012. egipatske vlasti širom zemlje zatvorile ukupno 67 crkvi, a dosad je ponovno otvoreno samo njih devet.

 

Dodajmo da je Međunarodno društvo za ugrožene ljude međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava, koja se zalaže za progonjene i ugrožene nacionalne i vjerske manjine, kao i za domorodačke zajednice.

KT