Turska

Zbog "koronavirusa" se čula muslimanska molitva u Aja Sofiji


Turska je iskoristila izvanrednu situaciju u svijetu koja je nastala zbog pandemije "koronavirusa" te su islamski vjerski službenici pustili molitvu na razglasu unutar crkve u Istanbulu koja je nekoć bila središte Bizanta i pravoslavlja...

Foto: Miroslav Gracić; Aja Sofija dok je turizam cvjetao

Foto: Miroslav Gracić; Aja Sofija dok je turizam cvjetao

Podsjetimo, ta je crkva za vrijeme Osmanskog carstva pretvorena u džamiju, a zatim je, nakon stvaranja Republike Turske, služila kao muzej. Od 1931. zabranjena je uporaba muzeja kao prostora za molitve.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina postoje indicije da turske vlasti polako krše te odredbe stare skoro 90 godina.

U srpnju 2016. muslimanske molitve su se u Aja Sofiji čule prvi put nakon 85 godina. I tijekom 2017. i 2018. nakratko su održani programi čitanja Kur'ana i namaza.

Prošle godine turski predsjednik Erdogan obećao je da će promijeniti status Aja Sofije te muzej ponovno pretvoriti u džamiju.

Posljednja muslimanska molitva se odvijala dok je Aja Sofija bila prazna jer nije bilo turista zbog koronavirusa.

Nažalost, novija povijest Turske pokazuje obrazac korištenja izvanrednih situacija da bi se pojačao narativ o muslimanima kao jedinim građanima u toj zemlji na dva kontinenta. Također se koriste izvanredne prilike da se provuku odluke koje ograničavaju mogućnost nemuslimana da slobodno ostvaruju svoja prava.

Podsjetimo, nakon izvanrednog stanja koji je uslijedio poslije neuspjelog državnog udara u ovoj su zemlji donesene brojne direktive koje su nesrazmjerno utjecale na vjerske manjine da slobodno žive svoju vjeru.

Ž.I., KT