Busovača

Bogat program "Srca Središnje Bosne"


Već šestu godinu za redom Busovača je domaćin Međunarodne smotre folklora Srce Središnje Bosne koja počinje 22. rujna u 18.00, a organizator je HKD Napredak Busovača.

Ova manifestacija postala je svojevrsna rujanska tradicija u Busovači, a organizatori ističu kako iskustva s proteklih pet izdanja obećavaju dobru atmosferu, bogat kulturno-zabavni program te prekrasnu subotnju večer.

Budući da je Sportska dvorana Srednje škole Busovača svake prethodne godine bila prepuna, nema sumnje da će tako biti i ove godine. Gledatelji će imati prigodu uživati u raznovrsnom programu koji oslikava bogatstvo tradicijske kulture, kako BiH tako i ostalih zemalja koje se predstavljaju na Smotri.

Program počinje u 18.00 sati svečanim mimohodom folklornih skupina kroz grad do sportske dvorane Srednje škole Busovača gdje će službeni program započeti u 19.00.

Na smotri će sudjelovati:

1. KUD Krenica, Gala (Republika Hrvatska)

2. MVS Sinovi Atara, Zagreb (Republika Hrvatska)

3. HKUD Sveti Ante Dretelj (Čapljina)

4. HKD Napredak, podružnica Vitez

5. HKUD Gromiljak, Kiseljak

6. HKD Napredak, podružnica Busovača

– folklorni sastav

– izvorne pjevačke skupine HKD Napredak Busovača

Podružnica Busovača HKD-a Napredak obnovljeno je u travnju 1991. i broji oko 200 članova. U sastavu Društva djeluju folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorna pjevačka skupina, kazališna skupina i mažoretkinje. Napredak je u gradu glavni nositelj kulturnih događanja. Nakon dugogodišnjeg rada, Društvo se odlučilo i na organiziranje ove smotre folklora kako bi i na taj način upotpunilo i obogatilo kulturni život Busovače, ali i Središnje Bosne.  

Folklorni sastav je osnovan 1996. U proteklih sedam godina sastav broji preko 150 članova koji su podijeljeni u četiri dobne skupine (mali folkloraši, srednji folkloraši, izvedbeni sastav te veteranski sastav). Bilo koja kulturna manifestacija je nezamisliva bez sudjelovanja folklornog sastava naše podružnice, a posljednjih godina, jednom godišnje (pred kraj godine), priređuje godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom i tada sastav prezentira svoj godišnji rad.  

KT