Mostar

Božićni oratorij u župi Sv. Mateja


Ususret božićnim blagdanima, Simfonijski orkestar Mostar i Mješoviti zbora Benedikt župe Sv. Mateja izvest će 3. prosinca u Mostaru Božićni oratorij (Oratorio de Noel) Camillea Saint-Saensa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom.

Koncert će se održati u 19 sati u crkvi sv. Mateja. Nastupit će Veronika Hardy, sopran, Nikolina Zovko, mezzosopran, Lucija Zovko, alt, Nikša Radovanović, tenor, Hrvoje Merdžo, bariton, te na orguljama don Ivan Marčić, a glasoviru prof. Oliver Mott.

Oratorij, koji je nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnog ugođaja, praizveden je 1858. te je često izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno doba. Kako se ističe u najavi, početak došašća idealna je prigoda za izvedbu oratorija koji na prekrasan način donosi navještaj rođenja Isusa Krista.

Prekrasni svetopisamski tekstovi obojeni predivnim romantičarskim harmonijsko-melodijskim slogom kojemu je Saint Saens uistinu majstor, uvest će nas sve u predivno Otajstvo, a također i priuštiti iznimno glazbeno iskustvo.

KT / Bljesak.info