Zagreb

Četvrti festival kršćanskog kazališta


Četvrti festival kršćanskog kazališta u organizaciji Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca, župe i svetišta Sv. Antuna Padovanskog, „Veritasa“ i samostana Svetoga Duha započeo je 1. lipnja u dvorani Sv. Franje u Zagrebu.

Geslo ovogodišnjeg festivala Bog – snaga za život poticaj je na promišljanja o životu, o tome zašto nas kazalište mijenja i oblikuje te gdje je Bog u kazalištu.

Otvarajući Festival kao izaslanik provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića, fra Ljudevit Maračić kratko se osvrnuo na protekla tri festivala na kojima je nastupilo oko 50 skupina s 200 sudionika. „Dodamo li tomu ovogodišnje predstave sa stotinjak izvođača, dolazimo do vrlo impozantnog broja“, rekao je Maračić te posebnu zahvalu izrekao selektorici Festivala dr. Sanji Nikčević i voditelju fra Ivanu M. Lotaru. Podsjetio je kako je cilj festivala poticati i popularizirati kazališne skupine ili kazališta koja njeguju predstave kršćanske tematike. „Uvjeren sam da ćemo prateći festival steći dojam kako je to himna životu, himna vjeri, te u konačnici himna Bogu“, rekao je fra Ljudevit.

Kako prenosi IKA, nazočnima se kratkim pozdravom obratio voditelj Festivala fra Ivan Marija Lotar, a potom i selektorica Festivala dr. Nikčević koja je naglasila kako program obuhvaća devet predstava koje će u šest dana za dob od male djece do ljudi u poodmakloj dobi izvoditi profesionalci, ali i amateri. „Ove godine je posebna karakteristika Festivala da na scenu dolaze teške teme. Naime, nama kršćanima se ponekad predbacuje da smo licemjerni i nerealni, jer zatvaramo oči pred problemima i govorimo 'bit će sve u redu, samo se moli Bogu'. Ova selekcija pokazuje da nismo ni licemjerni, ni nerealni, jer predstave govore o vrlo ozbiljnim problemima. Mi kršćani smo svjesni problema u životu, ali naš odgovor je, kao i svih ovih predstava 'Bog je snaga za život'. To je ono što je važno u kazalištu, da imamo predstave koje daju odgovore na pitanja“, rekla je dr. Nikčević te je ohrabrila umjetnike da se usude postavljati takve predstave „da rade ono što je zov njihova srca“.

Spomenimo i da će tijekom Festivala, koji traje do 10. lipnja, s predstavom Simpatični stric župnik, Franca Roberta u režiji Drage Buke, 9. lipnja nastupiti i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva.

KT