Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini


U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao veliku pozornost publike.

Prikazan je dokumentarni film „Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića.

Kako javlja ika.hr bunjevački Hrvati tradicionalno su hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkoga Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno-salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara, što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje.

"Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne", ističu voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.

Projekcije filma Gospa od Utočišta pretvorile su se u pravo misionarenje.

„Gospa Aljmaška je Gospa od utjehe i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš", zaključili su Ištvančić i Ivanković.