Subotica

Dani biskupa Ivana Antunovića


"XXVIII. Razgovor" u sklopu Dana biskupa Ivana Antunovića u organizaciji Katoličkog društva "Ivan Antunović" održan je 10. siječnja u Augustinianumu u Subotici.

Ovogodišnji XXVIII. Razgovor, navode organizatori, poput prethodnih zamišljen je kao rasprava o određenoj aktualnoj temi. Predsjednik KD Ivan Antunović dr. vlč. Ivica Ivanković Radak naveo je kako ovim Razgovorom Društvo želi uspostaviti svojevrsnu suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Vlč. Radak ističe kako oni tradicionalno okupljaju Hrvate u Subotici što je započela Hrvatska prosvjetna zajednica na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem 1934. Održavani su do 1941. nakon čega je uslijedila dugačka pauza do 1990. kada ih je Društvo, tadašnji Institut, obnovilo.

Ovogodišnja tema Put odgoja za zrelu kršćansku duhovnost okupila je vjernike laike na predavanje profesorice Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Odjela za komunikologiju dr. Snježane Mališe.

Tijekom predavanja dr. Mališa govorila je o tome da je problem današnjice što čovjek pojedinac promatra druge više nego sebe, uključujući tuđe pogreške, ali i potrebe te kako se može drugima pomoći. S druge strane, kako je rekla, vlastite mane i slabosti pojedinci zanemaruju. Istaknula je kako bi se ljudi trebali posvetiti sebi, raditi na sebi i na  vlastitom putu svetosti na koji je čovjek pozvan. Predavačica je također govorila o odnosu ljudske i duhovne zrelosti te je navela da je križ jedini put spasenja. "'Pukotine' u našem životu put su do Gospodina. Boga ne možemo krojiti po svojoj mjeri. On je uvijek angažiran oko nas i mi dobro znamo kada smo na dobrom putu, a kada smo na lošem, ali trebamo otkriti uzrok naših grijeha. Svaku zajednicu, bilo duhovnu, župnu ili školsku, grade svete i grešne osobe, a svi smo pozvani raditi na sebi, na svom putu do kršćanskog odgoja i zrelosti“, rekla profesorica.

Ovim povodom, kako prenosi IKA, u sklopu Dana biskupa Ivana Antunovića u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske u nedjelju 19. siječnja u 18 sati slavit će se misa za biskupa Antunovića u povodu 132. obljetnice njegove smrti.

KT