Deveti dan manifestacije "Dani kršćanske kulture"


U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" u nedjelju 14. travnja prijavljeni su izletnici rano ujutro krenuli u obilazak arheoloških lokaliteta pod nazivom "Put u postojbinu Šubića".

Voditelji ovoga obilaska, viši kustosi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomir Gudelj i Nikolina Uroda poveli su puna dva autobusa posjetitelja u obilazak u Skradin, Šibenik i Bribir.

U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu prikazan je još jedan, drugi film iz retrospektive filmskoga programa manifestacije Dani kršćanske kulture: posjetitelji su po drugi put imali priliku pogledati igrani film Andrej Rubljov slavnoga redatelja Andreja Tarkovskog. Ovaj zahtjevni, art film prava je poslastica za filmoljupce koja progovara o umjetničkoj slobodi, religiji i kreativnom stvaralaštvu u represivnom okružju, na pozadini životne priče jednog od najvećih ikonopisaca svih vremena – ruskoga monaha Andreja Rubljova koji je živio u 15. stoljeću.

Deveti dan ovogodišnje manifestacije na poseban je način obilježio dramski sadržaj: ansambl Kolbe iz Zagreba došao je u Hrvatsko narodno kazalište Split da pred posjetiteljima manifestacije Dani kršćanske kulture izvede svoj hvaljeni mjuzikl Svetac svega svijeta. Prvotno je zamišljena jedna predstava, u 20 sati, ali zbog nevjerojatno velikog interesa ansambl je pristao izvesti isti mjuzikl dva puta u istome danu, i to zaredom – izvedbe i u 18 i u 20 sati privukle su u HNK Split više od tisuću posjetitelja koji su snažnim ovacijama pozdravili sjajnu izvedbu ansambla Kolbe.

KT