Događaj u znaku Papine poruke splitskoj publici


Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" 15. put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.

Šestoga dana manifestacije u Kinoteci Zlatna vrata održana je 11. travnja projekcija dokumentarnoga filma 40 dana… scenarista i redatelja Ante Čaljkušića koji progovara o jednom od najkontroverznijih i najdalekosežnijih društvenih pitanja suvremenoga svijeta – pobačaju, te ujedno predstavlja pro-life inicijativu koja nudi utočište i trajnu pomoć trudnicama koje odluče zadržati dijete.

U palači Milesi upriličena je tribina s gostom iz Italije. U programu Moji razgovori s Papom don Marco Pozza, zatvorski kapelan iz Padove, govorio je o svojemu radu sa zatvorenicima i o intervjuima s papom Franjom na temelju kojih je sastavio i objavio dvije knjige-intervjua: Oče naš i Zdravo Marijo. Don Marco Pozza svjedočio je o svojim susretima licem u lice s papom Franjom i o svojem prijateljskom odnosu s njim, kao i o svojemu radu sa zatvorenicima i njihovim obiteljima.

Razgovor s njim moderirala je novinarka i urednica Danira Matijaca, uz konsekutivno prevođenje Karle Katalinić. Kao posebno i dirljivo iznenađenje večeri, don Marco Pozza prenio je splitskoj publici tri poruke koje mu je sam Papa povjerio da u njegovo ime kaže posjetiteljima ovoga programa u okviru manifestacije Dani kršćanske kulture: „Hvala vam što ste došli, hvala vam što ste izdvojili svoje vrijeme za ovaj susret, i molite se za mene!“ Posjetitelji su vjerno izvršili posljednje: po završetku tribine svi su zajedno izmolili Zdravo, Marijo na nakanu pape Franje. Ovaj poseban program zaključen je potpisivanjem knjiga.

Sedmi dan manifestacije 12. travnja u Splitu će obilježiti projekcija igranog filma Ratna soba u Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 18.00, a u palači Milesi u 20.00 članovi Hrvatskog čestertonijanskog kluba upoznat će nas sa radom svojega Kluba posvećena promicanju lika i djela G. K Chestertona, slavnog engleskog obraćenika i jednog od najzanimljivijih i najutjecajnijih katoličkih pisaca 20. stoljeća.

U Dubrovniku program sedmog dana obilježit će Noć crkvenih muzeja. Program će započeti u 19.30 u Muzeju i klaustru franjevačkog samostana, zatim će u 20.30 biti program obilaska u katedrali, a u 21.15, kao posljednja točka programa, posjetitelji će obići Muzej i klaustar dominikanskog samostana. U sva tri samostana bit će osigurano stručno vodstvo, a ulaz u njih bit će slobodan samo u vrijeme trajanja ovoga programa.

U Šibeniku na tvrđavi Šubićevac/Barone u 16.00 započet će tradicionalni križni put šibenskog dekanata kojeg će predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U večernjem programu u 20.00 u biskupskoj dvorani šibenska publika imat će priliku pogledati dokumentarni film: Otvori vrata srca – 25 godina Hrvatskog Caritasa, scenaristice i urednice Marine Fio te u režiji Nevena Mihaela Dianeževića koji prikazuje Caritasovo djelovanje u Hrvatskoj u 25 godina od njegova osnutka.

KT