Dokumentarni film "Štafeta smrti"


Na premijeri dokumentarnog filma "Štafeta smrti" velika dvorana KD «Vatroslav Lisinski» u Zagrebu u subotu 5. svibnja, simbolično na Dan branitelja Bogdanovaca, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta...

Foto: laudato.hr

Foto: laudato.hr

Laudato TV-a i Udruga Ime dobrote odlučni su u trajnom bilježenju sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U prepoznatljivoj režiji Nade Prkačin, ovog puta želja je bila ispričati događaje u kojem su glavni akteri 11 hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenoga 1991. krenuli u "štafetu smrti". Ušli su u minsko polje, odlučni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca, po cijenu vlastitog života.

Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.

Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Bili su i u napasti da se ubiju, a jedina želja bila je «samo da netko naiđe na njih, da ih izvede». Dani su se doimali kao mjeseci, a posljednji od njih bio je pronađen tek nakon 12 dana.

Kako piše ika.hr nakon filma nazočnima su se, među ostalim, obratila dvojica svjedoka Bogdanovaca Đuro Kovačević i Ivica Jurčan.

„Izdržali smo da bismo bili svjedoci vremena, zbog naših poginulih, istine o Hrvatskoj, istine o braniteljima i istine o malim ljudima koji su iznijeli teret i došli do ove Hrvatske koju imamo. Borimo se da bi nam ona bila još bolja", rekao je Đuro Kovačević.

Ivica Jurčan zahvalio je svima na dolasku i snažno zaključio: «Čuvajte Hrvatsku!»