Hamburg

Dva desetljeća „Napretka“ u Hamburgu


HKD „Napredak“ podružnica Hamburg od 24. do 26. svibnja obilježila je svoju 20. obljetnicu osnutka i djelovanja.

Proslava je započela kulturno-pjesničkom večeri u kojoj su pjesnici govorili svoje stihove. Njih sedam aktivnih ljubitelja književnosti, posebno poezije na hrvatskom jeziku kojima je ovo bio osmi nastup. Posjetitelje su oduševile snažne izvedbe folklornog zbora i operne pjevačice Janje Okić. Svojim pjevanjem i dobro poznatim pjesmama publiku su na noge podignuli mladi glazbenici Napretka.

Predsjednik HKD-a Napredak podružnica Hamburg Berislav Injić, u svom govoru, prisjetio se osnutka društva čiji je glavni cilj očuvanje hrvatske kulture i tradicije te pomoć i stipendiranje nadarenim studentima i učenicima.

Kako je kazao, 20 godina djelovanja iznjedrilo je pjesničku skupinu, folklorni zbor, folklorno društvo mladih i starijih članova. Organizirane su brojne hrvatske zabavne večeri, izložbe slika, koncerti, sudjelovanja u humanitarnim akcijama, te nastupi folklora značajni za suradnju hrvatskog i njemačkog kulturnog društva.

Na proslavi je p. Anto Bobaš, voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu, naglasio doprinos Napretka kulturnom životu Hrvata u ovomu gradu te istaknuo dobru suradnju. Naglasio je kako je misija bila i ostaje njihova snaga i potpora.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tušek čestitao je upravi i članovima Društva na 20. obljetnici, te spomenuo kako se Napredak ne mora bojati budućnosti s obzirom na to kako ima vrlo brojnu i ujedno aktivnu mladež koja se prije svega okuplja oko folklora.

Svoje čestitke izrazili su i predstavnici župnog pastoralnog vijeća, udruge Hrvatska radost i Hrvatske kulturne zajednice Hamburg.

Dodatno je proslavu uveličao i dolazak izaslanstva Središnje uprave HKD-a Napredak iz Sarajeva, kojeg su činili don Luka Brković i dr. Nikola Čiča, dopredsjednik Središnje uprave. Naglasili su važnost postojanja ove kulturne podružnice u dijaspori jer je upravo ona most između Hrvata u Njemačkoj i Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Proslava se nastavila u subotu, 25. svibnja zabavnom večeri uz grupu Zenit iz Bremena.

U nedjelju, 26. svibnja održana je završna svečanost nakon misnog slavlja, kojeg je predvodio don Luka Brković, na kojem se okupio velik broj vjernika kako bi se zahvalili za sva dobra kojim je Napredak svojim 20-godišnjim djelovanjem doprinio kulturnom i vjerskom životu Hrvata u Hamburgu.

Brojni posjetitelji mogli su vidjeti nastupe Portugalskog folklora, HKU Bremen, HKZ Croatia Hamburg te HKD Napredak Hamburg.

KT