Gimnazijske večeri glazbe u Visokom


Ovogodišnje Gimnazijske večeri glazbe (GVEG) pod geslom „Glazba prije svega“, održane su 8. i 9. svibnja u holu Franjevačke gimnazije u Visokom.

U prvoj glazbeno-poetskoj večeri nastupili su učenici početnici u sviranju violine i klavira, a njih su pratile kolege čitajući poeziju na hrvatskom i njemačkom jeziku. Te večeri, koja je okupila oko 40 učenika izvođača, učenici 2. razreda uprizorili su nekoliko scena iz priča o Šildžanima (Zwanzig lustige Geschichten von den Schildbürgern), knjige poznate brojnim generacijama Gimnazije jer je riječ o prvoj lektiri u nastavi njemačkog jezika, prvog stranog jezika u FKG-u.

Inače, godinama su profesori njemačkog jezika prikupljali knjige na tom jeziku kako bi učenicima olakšali učenje. Nastajala je pritom prava germanistička knjižnica. U tome je posebnu ulogu imao fra Pavo Vujica. Tu knjižnicu, koja se donedavno nalazila u potkrovlju samostana, sekundani su sa svojom profesoricom njemačkog jezika s. Kristinom Marijanović, prenijeli u gimnazijski hol. Upravo je povod prvoj glazbeno-poetskoj večeri organiziranoj na hrvatskom i njemačkom jeziku bilo ponovno otvorenje te male njemačke učeničke knjižnice iz koje učenici mogu posuđivati knjige: svih rodova i književnih vrsta bogate njemačke književnosti.

Druga večer bila je rezervirana za natjecanje u spretnosti muziciranja. Mladi glazbenici, Faris Kazija, Filip Samardžić, Emin-Jusuf Burić, Sara Pavlović, Maria Mikić, Ema Krivdić, Damir Petrović, Fan Primorac, Anastasija Ferraby i Marko Komšić, pokazali su svoje umijeće na klaviru, gitari, harmonici, violini i čembalu, a njihove vještine u sviranju ocjenjivao je stručni žiri: muzikologinja i muzikoterapeutkinja Lejla Džambazov; profesor klavira u Školi za niže muzičko obrazovanje Avdo Smajlović, Bruno Mišanović te fra Silvio Zlatarević, autor mnogobrojnih duhovnih skladbi za mlade koji je svoju glazbenu karijeru počeo na GVEG-u na kojem je prije devet godina pobijedio. Za bogatu glazbenu večer zadužena je bila profesorica glazbene umjetnosti u Gimnaziji, Melisa Zerdo, te vanjski suradnici Amila Husić i Nedim Limo.

U revijalnom dijelu večeri, dok je žiri birao pobjednike, okupljenu publiku zabavljali su: vokalno-instrumentalni ansambl FKG pod vodstvom Nedima Lime, učenica 4. razreda Škole za niže muzičko obrazovanje Avdo Smajlović, dobitnica druge nagrade na Međunarodnom natjecanju Prima vera u Bijeljini u klasi profesora Vedada Bajramovića, Marko Komšić, Anastasija Ferraby i Faris Kazija.

Nagrađeni su svi učenici, a žiri je ipak morao prosuditi o najboljima. Ove godine treće mjesto podijelili su Sara Pavlović (2.b) i Filip Samardžić (2.b), drugo mjesto osvojili su Anastasija Ferraby (1.a) i Faris Kazija (2.a). Prvo mjesto pripalo je učenici Mariji Mikić (1.b). Posebna nagrada za glazbeni doprinos tijekom četverogodišnjeg školovanja pripala je maturantu Marku Komšiću (4.b).

Valja istakuti da su Gimnazijske večeri glazbe ili jednostavno GVEG posebna večer za profesore i učenike Franjevačke klasične gimnazije. Ove godine su učenici kroz dvije večeri prikazali svoju kreativnost, darovitost i stvaralačke potencijale. Drugu godinu zaredom GVEG traje dvije večeri, čime je vraćena tradicija prvih godina održavanja kada su prve večeri bili glazbeno-poetski, a druge glazbeni natjecateljski susreti. U svom govoru na kraju druge večeri ravnatelj Gimnazije fra Zvonko Miličić na osobit je način zahvalio s. Krešimiri Skopljaković koja je s GVEG-om i započela, a čija redovnička zajednica – Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije – slave 90 godina od dolaska u Bosnu kada su svoje djelovanje 1929. započele u Visokom i Sarajevu.

FKG/ KT