Google Maps nudi virtualne obilaske nacionalnih parkova


U posljednje vrijeme, uslijed širenja "koronavirusa" gotovo sve države su odredile izolaciju. Mnogi bi rekli kako je svaki dan izolacije isti, a da se ne bi doveli u situaciju da im je dosadno, Google Maps je ljubiteljima prirode ponudio virtualne obilaske nacionalnih parkova.

Tako sada svatko, u sigurnosti vlastitog doma može uživati u bogatstvima prirode.

Američki nacionalni parkovi sigurno su dovoljno veliki da posjetiteljima omoguće poželjnu društvenu distanciranost, ali zbog rizika od širenja koronavirusa nekoliko je parkova već zatvoreno. Sve više se događaji i aktivnosti otkazuju, zatvaraju se smještajni centri i kampovi koji svake godine privlače više od 300 000 ljudi.

Google Maps pokrenuo je niz virtualnih obilaska najvećih američkih nacionalnih parkova. Izdvojili su neke od najljepših krajolika od planina do mora, s 360 stupnjeva pogledom na slavne Božje kreacije, piše Aleteia.

Trenutno je dostupna 31 tura unutar kojih se, osim krajolika, nerijetko mogu vidjeti i životinje koje je kamera snimila.

Nacionalni park Arches

Nacionalni park Arches smješten je u SAD-u, u saveznoj državi Utah u blizini rijeke Colorado. Park se sastoji od mnoštva nepravilnih kamenih stupova svih oblika i veličina. Oko 200 kamenih lukova, po kojima je park dobio ime, premošćuje otvore u stijenama. Najduži od njih, koji je ujedno i najduži na svijetu je Ladscape Arch koji nalikuje velikoj i tankoj traci od kamena. Luk je na jednom dijelu debeo tek 1,8 m, a dužina mu je oko 100 m te spaja dva masivna potpornja. Unatoč negostoljubivoj klimi u parku rastu paprat, orhideje, juka i smreka te nisko raslinje i kaktusi koji su se uspješno prilagodili pustinjskim uvjetima. To raslinje sačinjavaju jednogodišnje biljke koje cvjetaju za vrijeme kiša.

Nacionalni park Yosemite

Yosemite je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se većim dijelom nalazi u okrugu Mariposa, a manjim dijelom u okrugu Toulumne u saveznoj državi Kaliforniji. Nacionalni park Yosemite je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1984. jer njegove „viseće doline, slapovi, ledenjačka jezera, morene i doline u obliku slova 'U' predstavljaju sve vrste reljefa od granita koji su oblikovali ledenjaci, a na njegovim visinama od 600 do 4.000 m obitava velika bioraznolikost flore i faune.

Nacionalni Park Mesa Verde

Nacionalni park Mesa Verde smješten je na jugozapadnom dijelu američke savezne države Colorado, u okrugu Montezumi, u blizini grada Corteza. Na njegovih 210,9 km², u blizini područja parka poznatog kao Četiri kuta (Four Corners), nalaze se brojne veličanstvene ruševine kuća i sela koje su izgradili pripadnici plemena Pueblo Indijanaca od 6. do 12. stoljeća. Zbog toga je Nacionalni park Mesa Verde upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978.

Nacionalni park Redwood

Nacionalni park Redwood kompleks  je od nekoliko državnih i nacionalnih parkova smještenih uz obalu sjeverne Kalifornije. Prostire se na 139 000 hektara zemlje i njegova  četiri parka zajedno štite 45% svih ostataka šuma starih obalnih stabala (Sequoia sempervirens), ukupne površine najmanje 38 982 hektara (157,75 km2). Ova su stabla najviša, među najstarijim i jedna od najmasovnijih vrsta drveća na Zemlji.

Nacionalni park Grand Canyon

Grand Canyon ili „Veliki lanac“, klanac je veoma strmih litica koji je milijunima godina dubila i izdubila rijeka Colorado u američkoj saveznoj državi Arizoni, i sastavni je dio istoimenog nacionalnog parka, jednog od najstarijih u SAD-u. Naziv dobio zahvaljujući svojoj veličini, duljini i izrazito dubokim ponorima. Zapravo ga, zbog njegove veličine smatraju jednim od sedam svjetskih čuda prirode. Upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1979.

Nacionalni park Death Valley

Nacionalni park Dolina smrti najdublja depresija sjeverne polutke. To je vrelo pustinjsko čudo koje ima tri rekorda: to je najtoplije, najsuše i najniže mjesto u Sjevernoj Americi. Nazivi mjesta u Dolini smrti su vrlo zloslutni: Mrtvačev prolaz, Kanjon suhih kostiju, te Pogrebne planine. Tamo sunce doslovno prži, a može proći i cijela godina, a da ne padne ni kap kiše. Za ljetnih dana termometar obično pokazuje oko 43 °C. U srpnju 1913. zabilježena je temperatura od 57 °C, što je do tada bila najviša temperatura ikad zabilježena. Oštar vjetar u Dolini smrti stvara zanimljiv valovit uzorak u pijesku.

Nacionalni park Yellowstone

Nacionalni park Yellowstone je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se smatra za najstariji svjetski nacionalni park, utemeljen 1. ožujka 1872. Rasprostire se na području od 8 987 km2, a najvećim dijelom na sjeverozapadu savezne države Wyoming, na tromeđi sa saveznim državama Montana i Idaho. Park je najpoznatiji po divljim životinjama i svojim gejzirima, termalnim izvorima, super vulkanu i ostalim geotermalnim karakteristikama. Zbog toga je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1978.

Nacionalni park Glacier

Nacionalni park Glacier smješten je na sjeverozapadu američke savezne države Montana, a graniči sa kanadskim provincijama Alberta i Britanska Kolumbija. Rasprostire se na površini od oko 4 101 km2, a obuhvaća dva planinska lanca i više od 130 jezera. Upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1995. pod nazivom Internacionalni park mira Waterton-Glacier.

Vrijeme izolacije ne mora biti dosadno. Ono može biti iskorišteno za učenje i upoznavanje novih stvari, a zahvaljujući Google Mapsu, moguće je i upoznavanje i novih mjesta.

T.M.I, KT