Hrvoje Hitrec govorio o "Smogovcima"


Šesnaesto izdanje mozaičnog magazina „Duga Presshura“,na temu Roman i kultna humoristična tv serija za djecu i mlade Smogovci u 21. st.održano je 13. svibnja u hotelu „Delminium“ u Sarajevu.

Gost/uvodničar bio je Hrvoje Hitrec, hrvatski književnik, novinar, TV scenarist i redatelj, autor romana i TV serije za djecu i mlade Smogovci, a urednica i voditeljica programa Ivana Krstanović.

Mozaični magazin Duga Presshura organizira Udruga Libertas, pod pokroviteljstvom Fondacije Schüler Helfen Leben.

Hrvoje Hitrec je radio kao lektor, redaktor i novinar u zagrebačkoj novinskoj kući Vjesnik, a bio je i urednik u satiričnom listu Paradoks te glavni urednik humorističnoga lista Kerempuh. Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika, klasik književnosti za djecu i mladež. Objavio je 40-ak knjiga.

Petoknjižje o Smogovcima pretočio je u scenarij, prema kojemu je snimljena jedna od najpopularnijih TV serija za djecu i mlade u bivšoj Jugoslaviji – Smogovci. Nekoliko njegovih knjiga uvršteno je u školsku lektiru u Hrvatskoj.

„Djelo Smogovci je sastavljeno od niza događaja u zagrebačkom kvartu: dječjih nestašluka, školskih doživljaja, izleta, nogometa. Mjesto zbivanja je kontrastirano: s jedne strane su kućerci zagrebačkog gradskog ruba, a do njih novi veliki stambeni blokovi. U prvima živi obitelj Vragec, a u drugoj sredini, u velikim stambenim ́spavaonicama, ́obitelj Nosonje i dječaka Dade. Reklo bi se da u takvoj sredini nema mjesta humoru. Naprotiv, gotovo svaka rečenica ovoga romana prožeta je humorom, čime se želi sugerirati da humor prevladava tešku svakodnevicu. Smogovci dodiruju i neka aktualna pitanja, vezana uz odgoj suvremenog djeteta: ponajprije je to škola i školski sustav – programi, nastava, udžbenici, potom obiteljski odgoj, malograđanština i sl.“, kazao je Hrvoje Hitrec.

Govoreći o istoimenoj TV seriji, Hitrec je dodao sljedeće: „Redatelj serije Smogovci Milivoj Puhlovski je zaslužan za odabir djece glumaca. Imao je instinkt, jer su se mnogi uputili prema televiziji i kazalištu i danas su poznati glumci. Ja nisam previše bio na snimanjima serije. Pajo Kanižaj je predložio ekraniziranje 'Smogovaca', koji su i danas aktualni, a gledani su bili čak u Češkoj i Kini. Publika, dakle, isto regira, teme su joj bliske i to je na neki način fenomen“.

Podsjetimo, glavni likovi u Smogovcima su braća Vragec, zaljubljeni Dado i Marina te Dunja i Mazalo, crtač animiranih filmova Nosonja, izumitelj Cobra, natprosječno inteligentni Bongo, izjelica Buco i fakin Crni Džek. „Oni su obilježili mnoga djetinjstva“, kazao je Hitrec, koji je jedan od najistaknutijih ekologa u hrvatskoj književnosti, a tako je i nastalo njegovo djelo Eko Eko.

Govoreći o izboru književnih djela za školsku lektiru, Hitrec je naglasio: „To je pitanje poznavanja djece, a klasici su uvijek imali osjećaj za uzrast djece kojoj se obraćaju. Postoje bezvremenske vrijednosti u književnosti za djecu.  Nisam  saznao tko su čudni ljudi koji vrše izbor knjiga za lektiru. Oni pripadaju užem krugu anonimnih ljudi. To su tajanstvene stvari kod nas. Ali se dobro može vidjeti kako netko 'izlazi iz lektire'.“

IK/ KT