Split

I danas aktualan „Dijalog utjehe u nevoljama“


U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije 20. rujna predstavljena je knjiga „Dijalog utjehe u nevoljama“.

Objavivši knjigu Dijalog utjehe u nevoljama, Verbum je učinio prvi put dostupnim na hrvatskom jeziku ovo čuveno djelo velikog engleskog intelektualca i državnika, sveca i mučenika, sir Thomasa Morea, a predstavili su je dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Ovu knjigu More je napisao u vrijeme svoje velike kušnje – u iščekivanju izvršenja kazne pogubljenja zbog toga što je ostajući vjeran vlastitoj vjeri ušao u sukob s kraljem Henrikom VIII. ne želeći ga priznati za vrhovnoga poglavara Crkve.

„Djelo je napisano u obliku izmišljena dijaloga, smještena u vrijeme turske invazije na Europu, između mladića Vincenta i njegova mudroga, umirućeg strica Antuna, a u njemu More iznosi duboke misli, proizišle iz vlastite patnje iščekivanja izvršenja smrtne kazne, koje znalački spajaju bogata duhovna iskustva s dubokim psihološkim i antropološkim zapažanjima. Na toj povijesnoj pozadini krize civilizacije i vanjske opasnosti Thomas More u ovoj knjizi nudi čitatelju svoj pogled na veliku temu prisutnosti zla i patnje u svijetu i otkriva kako naći utjehu, pa i u najtežim situacijama“, istaknuli su iz Verbuma.

Ne zaustavljajući se samo na vanjskim okolnostima, More je u ovomu svevremenskom djelu zasebno obradio različite izazove kojima su svi izloženi: sumnju, strah, tjeskobu, očaj, oholost, malodušnost, skrupuloznost, mržnju, progone itd. „More ističe da veličina čovjeka naspram ovih iskušenja nije u iluziji da će iskorijeniti svaku bol (ona će uvijek biti dio života), nego u tome da odoli iskušenju ulaska u kompromis sa zlom, ostajući vjeran svojoj savjesti i dobru na koje ga ona upućuje. S takvim promišljanjima ovo remek-djelo u našim suvremenim okolnostima danas je itekako aktualno i potrebno, nudeći odgovore na pitanja životnoga smisla i životnih nevolja, kao i uzore i putokaze u zajedničkoj beskompromisnoj borbi za opće dobro“, istaknuli su predstavljači.

KT