Odžak

Izložba fotografija Potop 2024.: „Kada vode prestanu rasti“


U suradnji župe Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja – Odžak i JU Centra za kulturu Odžak otvorena je u 26. lipnja izložba fotografija „Potop 2014. godine: Kada vode prestanu rasti“.

Program je započeo u večernjim satima u dvorani Centra za kulturu Odžak. Sama izložba je postavljena u prizemlju i na katu prostorija Centra. 

Izložba donosi 30-ak fotografija autora: foto studija Marka Kneževića – fotografa Miše Dujaka, OS BiH i vlč. Ilije Orkića. Nastale su za vrijeme poplave u Bosanskoj Posavini – točnije u Županiji Posavskoj, koja je bila dvije trećine pod vodom. Više od 6 000 objekata bilo je poplavljeno, štete su iznosile više stotina milijuna maraka. Tada je Bosni i Hercegovini 20-ak osoba izgubilo živote.

Na otvaranju su nastupila djeca OŠ Vladimir Nazor Odžak – glazbeni odjel. Učenica Marija Katić je na klavijaturama izvela skladbu Oluja, a Dječji zbor iste škole pod ravnanjem nastavnice Đurđice Pavlović otpjevao je Osvajači raja.

O izložbi su govorili autor i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić te gospođa Ljubica Radić, ravnateljica Centra za kulturu Odžak, koja je otvorila izložbu. Program je vodio Marko Matanović. Otvaranju je nazočilo stotinjak osoba.

Spomenimo da izložba, čiji je sponzora bila JP Elektroprivreda HZ HB dd Mostar, ostaje otvorena do 20. srpnja.

Inače, ovaj je događaj upriličen povodom deset godina od velike poplave koja je zahvatila  Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. Veličina poplavljenog područja je bila veća od  veličine Republike Slovenije – više od 20 000 km2. Poplavu su uzročile obilne kiše koje su rezultirale izlijevanjem rijeka Bosne i Save.

TiFilico/KT