Mostar

Izložba radova i uručenje certifikata Napretkova tečaja crtanja i dizajna


Izložba radova s tečaja crtanja i dizajna Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ – glavna podružnice Mostara, održana je u utorak 14. siječnja u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

 

U sklopu izložbe radova s tečaja crtanja i dizajna Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ – glavna podružnice Mostara, sudionicima su uručeni certifikati o uspješno završenom tečaju, za 16 od 20 polaznika. 

Uz nazočnost polaznika tečaja te gostiju i uzvanika, izložbu je otvorila Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Viseslav Lučić, član upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, koji je i vodio ovaj besplatni tečaj, u svom obraćanju kazao je kako je počašćen što je surađivao s polaznicima tečaja i što je uspio u dva mjeseca drugog Napretkovog tečaja prenijeti svoje znanje i vještine crtanja i dizajna te svima njima zahvalio na odazivu i marljivom radu.

„Ovaj projekt kulturnog uzdizanja kroz radionice crtanja i dizajna imao je za cilj i osvijestiti sve polaznike o kulturnom bogatstvu našeg grada i susjedstva, i to na umjetnički način reproducirati na papiru. Polaznici tečaja teoretski i praktično su se upoznali s tehnikama crtanja i dizajna. Na tečaju naglasak je bio na tehnici pointilizama koristeći se grafičkim rasterima tj. likovnim elementima crtom, točkom i flekom i crtačkom tehnikom crnih rapidografa, markera i tuš-pera“, kazao je Lučić dodavši kako su polaznici u kontinuitete radili dva mjeseca po dba sata tjedno od 16. listopada do 4. prosinaca 2019.

„Što se tiče same izložbe, ovaj II. stupanj tečaja ukazuje na veliki update polaznika u likovnom izražavanju, kompoziciji i tehnici, a na kraju i realizacija završenog kvalitetnog likovnog rada. Potaknuti su na kreativno i umjetničko izražavanje, razvili su svoje umjetničke potencijale i ovim putem ih potičem da se nastave razvijati u ovom pravcu, jer posjeduju doista veliki potencijala. Ovaj projekt crtanja i dizajna u organizaciji je Hrvatskog kulturnog društva Napredak GP Mostar. Izvedba ovog projekta ne bih bila moguća bez suradnje s Narodnom knjižnicom HNŽ-a, stoga se uvelike zahvaljujem Julijani Matić-Pavlović i ravnatelju Kosače Danijelu Vidoviću. Posebnu zahvalnost izražavam Miroslavu Landeki dopredsjedniku HKD Napredak, kolegi i tajniku HKD Napredak Mostar Ivanu Vrliću što smo zajedno organizirali ovaj projekt i ovu izložbu“, istaknuo je te izrazi riječi zahvale federalnom Ministarstvu kulture i sporta i ministrici Zori Dujmović što su ovaj projekt prepoznali kao vrijednim i kvalitetnim, te pružili financijsku potporu za njegovu realizaciji, izrekao je i riječi zahvale u Gradu Mostaru koji je dao potporu, prenosi hkd.napredak.com.

Nakon otvorenja izložbe i uručenja certifikata upriličeno je druženje i domjenak. A cijeli program napretkove svečanosti vodila je Valerija Ćorić, novinarka Radija Herceg-Bosne, dok je u glazbenom dijelu programa sudjelovao mladi glazbenik Luka Perić.

KT