Srebrenica

Izložba radova s treće međunarodne likovne kolonije


U prostorijama Kulturnog centra u Srebrenici, 3. prosinca, upriličena je izložba slika s Treće međunarodne likovne kolonije koja je u tom gradu održana od 25. do 28. listopada.

Koloniju je organizirala župa Presvetog Srca Isusov Zvornik-Srebrenica, a izložbu je u ime Općine i načelnika Mladena Grujičića otvorio Senad Subašić, koji je posebno naglasio da likovna kolonija već postala "pravi veleposlanik dobra i mira, jer su i prethodne dvije izložbe vidjeli mnogi gradovi Europe, a nadati se da će i ova posjetiti sve važnije centra kao i sami Vatikan".

Na izložbi se predstavio i Zbor Klisa, iz župe Zvornik-Srebrenica koji je otpjevao pjesme Cesta te Moja majka, inače autorska pjesma fra Jose Oršolića, župnika u toj vjerničkoj zajednici. Pjesma je posvećena svim majkama koje tuguju za svojom djecom, posebno onima koji su stradali u ratu. Osim Klisa nastupio je i dječji zbor iz Srebrenice Kuća dobrih tonova.

Ispred kapelice u Srebrenici

Na prve dvije kolonije (2016. i 2017.) nastalo je 77 djela, a treća ima čak 52 djela. To na poseban način govori o povećanju broja umjetnika i njihovoj želji da svojim djelima govore o miru, dijalogu, i pomirenju što je i inicijalna ideja Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog mir i pomirenje, udruge koja osim likovnih kolonija upriličuje franjevačku ljetnu školu duhovnosti, misna slavlja, molitva, te duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca, Srebrenice te općenito Srednjeg Podrinja.

KT