Lepoglava

Jedinstvena čipka Luce, Mande i Ruže Pejić


Članice KUD-a Ravnica Oštra Luka – Bok Luca, Manda i Ruža Pejić sudjelovale su na 22. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Foto: Posavina.org

Foto: Posavina.org

Pokazale su tom prigodom ljepotu stare jedinstvene, i široj javnosti još uvijek su nepoznate čipkarske tehnike ručnog rada – necanja, piše Posavina.org.

Danas je u Bosni i Hercegovini poznaju samo Hrvatice u nekoliko sela u okolici Orašja u Bosanskoj Posavini, gdje je izrađuju na taj stari način. KUD Ravnica prepoznatljiv je po čuvanju izvorne kulturne baštine posavskoga kraja.

Posjeduje tradicionalne nošnje stare više od 100 godina. Njihov potencijalprepoznao je o. Zvonko Martić, karmelićanin iz Duhovnog centra Karmel Sv. Ilije iz Zidina pokraj Buškoga jezera, koji godinama prikuplja jedinstvenu etnografsku zbirku nošnji i nakita Hrvata BiH.

„Tradicijska kultura dio je identiteta, povijesti, bitne kulture koja nas određuje, a Ravnica je moj ponos. Posavska čipka necanja posebna je, jer svaka je čipka jedna nova priča, novi svijet“, kazao je o. Zvonko, piše Posavina.org.

KT