Jeruzalem

Jeruzalem obnavlja Davidovu kulu


Davidova kula je jedna od najvećih atrakcija u Jeruzalemu i tijekom 2019. privukla je više od pola milijuna posjetitelja. Zbog „koronavirusa“ i nedostatka turista započela je obnova i dodatno istraživanje tog mjesta.

Pandemija koronavirusa ne prestaje utjecati na turizam pa iznimka nije ni Jeruzalem. Inače ga posjećuje doista velik broj turista, a među lokacijama koje plijene najviše pažnje je i Davidova kula. Grad je iskoristio situaciju i za vrijeme pandemije vrši njezinu obnovu. Taj povijesni spomenik izgrađen je prije više od 2 500 godina. Sada kad su započeli radovi, stručnjaci se nadaju kako će dodatno istražiti taj lokalitet.

The Times of Israel piše kako su radovi započeli u srpnju – tada su galeriju Davidove kule zatvorili, a počeli s iskopavanjima. Ovim poduhvatom namjeravaju urediti novo središte i ulaz za posjetitelje kao i povećati dostupnost samog mjesta. U muzeju planiraju postaviti novi galerijski prostor i neiskorištene površine pretvoriti u obrazovni odjel.

Obnovom je arheolozima omogućen pristup područjima koja ranije nisu istražena, posebice onima koja datiraju iz srednjeg vijeka. Ekipa je već iskopala podzemnu komoru smještenu ispod zapadne kule, koju je muzej koristio za pohranu. Otkriveno da je podzemna komora srednjovjekovna septička jama s tunelom koji je vodio ispod gradskih zidina, piše Aleteia.

Amit Reem, jeruzalemski arheolog iz Izraelske uprave za starine, rekao je za The Times of Israel kako se nada da će pronaći nešto u tlu ispod kule, nešto što bi mogli proučiti i otkriti više o tome kako su se npr. ljudi tog prostora hranili ili o bolestima tog vremena. „Šteta je reći, ali koronavirus je omogućio da muzej Davidova kula zatvori vrata jer nema turista, nema posjetitelja i posveti ovo razdoblje obnovi i arheološkom projektu“, rekao je arheolog.

T.M.I., KT