Široki Brijeg

Knjiga "Tako je dobro s Tobom križ nositi“


U organizaciji Matice hrvatske Široki Brijeg u kinu Borak predstavljena je 11. ožujka knjiga fra Ante Marića „Tako je dobro s Tobom križ nositi“.

Foto: Sirokibrijeg.info

Foto: Sirokibrijeg.info

Knjigu su uz autora predstavili recenzent knjige fra Stanko Mabić i članovi Franjevačkog svjetovnog reda u Širokom Brijegu. Program je započeo projekcijom filma Veronikin rubac nastao prema drami fra Ante Marića, a korizmene napjeve izvela je klapa Dobrkovići dok je program vodila Željka Šaravanja, javlja Sirokibrijeg.info.

Predstavljući svoju novu knjigu, autor je kazao kako je došlo do njezinog nastanka. „Godine 2014., u 62. godini života, s fra Stankom Mabićem bio sam u Svetoj Zemlji. Već sam se bio pomirio da nikada neću ni biti u Isusovoj domovini, ali dogodilo se. Te sam godine za list Franjinim stopama Franjevačkog svjetovnog reda pisao pred korizmu Put križa i ove godine je to bio šesti, a Gojko Jelić je dao prijedlog da se objavi kao knjiga molitvenik“, kazao je fra Ante koji je u korizmenim brojevima donosio svoja razmatranja uz Put križa crpeći ih iz svojih i životnih križeva subraće.

Riječi su to, rekli su predstavljači, dubokog suosjećanja s Onim koji je prvi prošao Križni put. I upravo iz tih razmatranja nastala je ova knjiga – šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana.

„Pobožnost Križnog puta je tradicionalna franjevačka pobožnost. Pobožnost je vrlo stara, potječe iz Jeruzalema, još iz vremena prve crkve, naime odmah nakon uskrsnuću Isusa Krista…“ podsjetio je fra Stanko koji se dotaknuo nastanka Puta križa kroz povijest. Ispričao je kako je upoznao fra Antu, te prepričao odlazak i boravak s njim u Svetoj Zemlji gdje je upoznao pobožnost njegovu i gdje su zajedno razmatrali Isusovo patnju.

Napomenimo da je knjiga obogaćena i fotografijama križnih puteva koji se nalaze u hercegovačkim crkvama – od Širokog Brijega do Sovića.

KT