Žepče

Književna večer „Književnost protkana duhovnošću“


U srijedu 12. lipnja u Gradskoj kavani, u organizaciji JU Gradska biblioteka Žepča održana je književna večer „Književnost protkana duhovnošću“.

Književna večer Književnost protkana duhovnošću realizirana je u sklopu projekta četvrti Književno-umjetnički susreti u Žepču.

Moderator večeri bio je Igor Kožemjakin, predmolitelj sarajevske sinagoge, a izlagači su bili: profesorica Berina Mujić Hodžić, Zoran Živković protojerej žepačko-zavidovički i vlč. Ilija Orkić, župnik župe Radunice.

Na samom početku načelnik Mato Zovko kazao je kako je lijepo vidjeti tri naroda i vjere uključene u jedan projekt, te dodao da se mora izgrađivati povjerenje, imati razumijevanja jedni za druge i snositi odgovornost za ono što se radi.

Profesorica Berina u svom izlaganju razgraničila je pojmove duhovnost i književnost i kazala kako je duhovnost svijest u kojem se čovjek predaje razvoju vlastitog duha kroz vjersku posvećenost Bogu. S druge strane književnost kao takva je sveukupnost pisanih dijela, zbir pedagoškog, filozofskog i religijskog značaja, prenosi portal postaja.ba.

Protojerej Zoran Živković podsjetio je sve prisutne na vrhunsko književno djelo – Bibliju, koja se sastoji od više knjiga i koja je vječita inspiracija književnicima. Izdvojio je Psalme Davidove kao vrhunsko poetsko djelo.

Vlč. Ilija Orkić istaknuo je kako je u današnjem svijetu duševni mir narušen svakojakim sadržajima koji ne služe za izgradnju duha, te napomenuo da čitanje odabranih sadržaja oplemenjuje.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se: Tamara i Anastasija Živković, župni zbor Uzvišenja Svetog Križa – Bistrica, te Ensar Šišić, Ašir Mehmedović i Sufjan Hađžić.

Manifestacija je realizirana uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta.

KT