Izložba „Alojzije Stepinac utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“

Komunisti denuncirali Stepinca u satiričkim listovima „Kerempuh“ i „Jež“


Izložba je otvorena 28. rujna u donjomiholjačkom župnom pastoralnom centru „Ivan Vajda“, gdje se može razgledati tjedan dana.

Otvorenje izložbe u Donjem Miholjcu

Otvorenje izložbe u Donjem Miholjcu

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Družba braće hrvatskog Zmaja - Zmajski stol u Osijeku te ogranci Matice hrvatske u Donjem Miholjcu i Osijeku organizirali su u povodu proslave nebeskog zaštitnika grada Donjeg Miholjca, sv. Mihaela, arkanđela, izložbu „Alojzije Stepinac – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“.

Izložba je otvorena 28. rujna u donjomiholjačkom župnom pastoralnom centru „Ivan Vajda“, gdje se može razgledati tjedan dana. Otvorio ju je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, pozdravljajući posjetitelje, a Igor Gavranović je ispred Ogranka Matice hrvatske Donji Miholjac predstavio sudionike programa, među kojima su bili prof. dr. Antun Tucak, Ivan Vlahović, Zorislav Lukić i Ivica Završki, koji je pročitao kratko pojašnjenje smisla postavljanja ovakve izložbe.

Izložba prikazuje više od dvadeset karikatura koje su komunističke vlasti objavljivale tijekom 1945. i 1946. godine u satiričkim listovima Kerempuh i Jež. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Gorana Aladića, posjetitelji su pogledali dokumentarni film o bl. Alojziju Stepincu. Uslijedio je domjenak u organizaciji Gradskog poglavarstva.

J.Vr.,KT