Koncert duhovne glazbe u Brčkom


Povodom "Frančeskovih dana", u župnoj je crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčkom, 20. listopada, održan je koncert duhovne glazbe.

Na koncertu su nastupila tri predstavnika iz Hrvatske i dvije župe iz posavskog kraja. Nazočnima su se pjesmom predstavili: zbor župa iz Rajevog Sela i Posavskih Podgajaca, župni zbor iz župe Gunja, te predstavnici Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića iz Gunje. Iz Posavine, uz zbor župe Presvetog Srca Isusova iz Brčkog, nastupili su se mladi župe Tolisa sa svojim repertoarom.

Svi zajedno slavili su Boga po primjeru Sv. Franje – pjesmom. Nakon koncerta upriličeno je druženje svih sudionika.

„Nadamo se da će ovaj koncert postati nezaobilazni događaj mjeseca listopada u Brčkom“, poručili su organizatori.

Inače, Frančeskovi dani su povijesno vrlo bitni za katolike brčanskog kraja. Naime, do 1970-ih godina, u mjesecu listopadu, svaka nedjelja je bila rezervirana za vašar u brčanskom naselju Klanac, a vašar je nosio naziv Frančeskovi dani, po velikom svecu Katoličke Crkve, čiji se blagdan slavi u listopadu – Svetom Franji. Tu su manifestaciju komunističke vlasti tada bile zabranile. No probudila se kod katolika brčanskog kraja ideja za obilježavanje Frančeskovih dana, samo je tim danima dana jedna nova, kulturna dimenzija.

Tako se od 2008. godine u Brčkom ponovno obilježavaju Frančeskovi dani, samo kao kulturno-sportsko događanje koje traje cijeli mjesec listopad. Ove godine, 11. godinu otkako se je oživljena manifestacija, prvi puta održan je koncert duhovne glazbe.

KT