Sarajevo

Koncert “Napretkovog” tria “Musica Salinea”


U organizaciji HKD “Napredak”, u petak, 26. veljače u Domu Oružanih snaga BiH upriličen je koncert Napretkovog tria “Musica Salinea”.

Trio čine uspješne i priznate glazbenice: pijanistica Alma Hodžić Pašić, violinistica Lorena Milina i čelistica Lidija Paulin. Pozorna je publika mogla čuti jedno od najvažnijih djela komorne literature, drugi klavirski trio Johannesa Brahmsa u C duru op.87. Budući da je ove godine 100. obljetnica rođenja argentinskog skladatelja Astora Piazzolle, odlučile su izvesti i dva stavka njegovog poznatog djela Četiri godišnja doba Buenos Airesa (Ljeto i Proljeće).

„Koncert u Domu Oružanih snaga za nas ima poseban značaj jer je prije svega jedna od najljepših koncertnih dvorana u BiH, a ujedno ovo je i prvi nastup prvobitne postavke tria s violinisticom Lorenom Milinom”, istaknule su glazbene umjetnice.

Iako je trio nastao tek u studenome prošle godine, iza članica je iznimno aktivna jesen tijekom koje su u mjesec dana održana četiri koncerta.

Na samom početku koncerta nazočne je pozdravio dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak. Izražavajući dobrodošlicu nazočnima poimence je pozdravio veleposlanika RH u BiH mr. sc. Ivana Sabolića, ministra kulture i športa Sarajevske županije Samira Avdića te predsjednika BZK Preporod prof. dr. Sanjina Kodrića. U svom obraćanju predsjednik Čiča zahvalio je Ministarstvu obrane BiH i zamjeniku ministra obrane Miji Krešiću na pomoći i ustupljenom prostoru Doma Oružanih snaga BiH za održavanje koncerta.

“Iznimno nam je drago da je jedan ovakav projekt pokrenut u okviru Napretka, gdje smo okupili tri vrsne glazbenice koje imaju fantastično umijeće u sviranju”, istaknuo je Čiča, navodeći da su ove umjetnice do sada održale četiri koncerta u BiH,  po jedan u Tuzli, Banjoj Luci i Srebrenici.

Kazao je i kako Napredak, unatoč pandemijskom vremenu i specifičnim okolnostima, ipak, nastavlja aktivnosti u skladu sa svojom ulogom i misijom, izražavajući zadovoljstvo što je HKD Napredak u prilici građanima Sarajeva darovati jedan ovakav nesvakidašnji događaj.

Također, Čiča je najavio da će slične manifestacije biti nastavljene te da će svaki mjesec biti ponuđeno nešto novo iz Napretkovih podružnica diljem Bosne i Hercegovine.

Koncertu su nazočili brojni uglednici iz političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

J.Vr.,KT