Odžak

Koncert u čast Gospi


Već 15 godina u Odžaku se uoči svetkovine Velike Gospe, 14. kolovoza održava koncert duhovno domoljubne glazbe u čast Gospi. Tako je bilo i ove godine.

Misu bdijenje u 19 sati slavio je župni vikar u Odžaku vlč. Sandro Jurešić, a potom je započeo koncert u crkvenom dvorištu.

Program već dugi niz godina vodi Slavko Nedić, rodom iz Tolise, inače urednik glazbenog programa HKR-a. Voditelj je zahvalio i pohvalio vlč. Ivu Balukčića, koji je započeo s ovim koncertima, zatim vlč. Jakova Filipovića, koji je nastavio ovu praksu, te također i sadašnjem župniku Iliji Orkiću, koji nastavlja u organiziranju koncerata.

Dakako, važna je i publika koja svojim dolaskom opravdava postojanje ovakvih susreta, a koncert je otvorila načelnica općine Odžak Nada Ćulap.

Prvi je nastupio dječji zbor iz župe Odžak pod ravnanjem s. Agnieszke. Oni su otpjevali dvije pjesme. Potom je nastupio odžački župni zbor Sveta Cecilija, a nakon njih brat i sestra Ana Marija i Marko Matijević iz Žepča.

Kao glavna zvijezda večeri nastupila je Blanka Došen iz Osijek sa nekoliko marijanskih pjesama i spletom domoljubnih, slavonskih pjesama i nekoliko bosanskih sevdalinki.

Na kraju je nastupio Zvonimir Kalić i njegov bend Noel, koji su otpjevali cijeli niz pjesama.

Voditelj Nedić i župnik Ilija na kraju koncerta koji je trajao više od dva sata, zahvalili su i izvođačima i publici na dolasku. Susret je završio druženjem u crkvenom dvorištu i pastoralnom centru.

Spomenimo i kako za svetkovinu Velike Gospe u župi Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja Odžak veliki broj vjernika pohodi crkvu i sudjeluje u svetim misama. Ove godine misna slavlja u 8 i 11 sati predslavio je vlč. Oliver Jerković, bivši župni vikar u Odžaku, a sada župnik u župi Svete Ane – Par Selo kod Tuzle.

TiFilico/ J.P., KT